Puls VALUTAR / Guvernatorul BNR: Cursul de schimb a ajutat la temperarea inflatiei si la stabilitatea financiara

Leul a profitat de climatul existent in pietele financiare internationale si s-a apreciat fata de principalele valute, in ziua in care guvernatorul BNR a prezentat cel de al treilea „Raportul asupra Inflatiei” din acest an.


Cursul euro a scazut de la 4,9497 la 4,9477 lei, iar tranzactiile se realizau in culoarul 4,942 – 4,949 lei.

Necesitatea acoperirii deficitului bugetar, care a devenit principalul pericol pentru economia Romaniei, a facut ca BNR sa revizuiasca ascendent prognoza privind inflatia la sfarsitul anului la 7,5%, fata de precedentele proiectii facute in februarie, 7%, respectiv 7,1% in mai

Guvernatorul BNR a afirmat ca „guvernul trebuie sa faca si ajustare si consolidarea fiscala, dar in acelasi timp trebuie sa asigure stabilitatea politica si coeziunea sociala. Fara stabilitate politica si coeziune sociala nu putem sa avem stabilitate financiara”.

In privinta cursului de schimb, Mugur Isarescu a spus ca acesta a ajutat la temperarea inflatiei si la stabilitatea financiara, insa „daca corectia fiscala si consolidarea fiscala nu ating nivelurile care sunt percepute a fi necesare de catre institutiile cu care lucram, o buna parte din corectie se va face de catre piete (…) Cand corectia se face prin mecanisme de piata este mult mai greu de controlat. Se duce pe curs, nu o sa mai intre prea multi bani in Romania. Noi daca avem acum o rezerva extraordinara, chiar daca protejam presiunile pe curs, dispare lichiditatea din piata si cresc dobanzile. Depinde de cum se va face aceasta corectie fiscala”.

In privinta dobanzii de politica monetara, guvernatorul BNR a exclus posibilitatea reducerii acesteia in cursul acestui an si a precizat ca „nu scadem dobanzile pana inflatia nu vine, in mod clar, in jos”.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,49% iar cel la 12 luni a scazut de la 6,66 la 6,65%.

Euro se tranzactiona in culoarul 1,0951 – 1,0989 dolari, iar media monedei americane a coborat de la 4,5112 la 4,5049 lei.

In piata se contura o tendinta de apreciere pentru euro, dupa ce un oficial al Rezervei Federale americane a declarat ratele dobanzilor ar putea ramane stabile la urmatoarea reuniune a conducerii Fed din septembrie.
Cursul francului elvetian a scazut la 5,1455 lei iar cel al lirei sterline la 5,7391 lei.

Pretul gramului de aur a scazut la 279,1391 lei, evolutie determinata de stabilizarea metalului galben la 1.925 – 1.933 dolari/uncie.

In regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 388,16 forinti/euro, iar a celei poloneze la 388,16 forinti/euro.

Moneda rusa s-a depreciat miercuri la minime ale ultimului aproape un an si jumatate, la 97,32 ruble/dolar, respectiv 106,84 ruble/euro.

Criptomonedele au profitat de revenirea apetitului pentru risc si s-au apreciat ceea ce a facut ca volumul intregii piete sa creasca la 1,23 trilioane dolari. Bitcoin se tranzactiona intre 29.655 si 29.873 dolari iar ether a urcat la 1.849 – 1.869 dolari. (R.G.)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14

Leave a Reply