Primaria Timisoara avertizeaza: Amenzi de pana la 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri infectate cu ambrozie

Peste 400 de somatii au fost transmise, in ultimele 3 luni, proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozie care nu luat masurile necesare pentru prevenirea, combaterea si distrugerea acestei buruieni. Pana in acest moment s-au conformat 51 de persoane si au luat masurile de cosire a ambroziei.


Primaria Municipiului Timisoara, impreuna cu Politia Locala, desfasoara actiuni pentru a preveni raspandirea ambroziei, scopul final nefiind penalizarea.

Dupa transmiterea somatiilor, Politia Locala a verificat solutionarea acestora de catre proprietari. Cei care nu se conformeaza si nu cosesc ambrozia de pe propriile terenuri, primesc apoi un avertisment. Pana la ora actuala s-au transmis 23 de astfel de avertismente. Daca nici dupa primirea avertismentelor proprietarii nu aplica masurile necesare de combatere a ambroziei, acestia vor fi sanctionati cu amenda contraventionala. Mentionam, de asemenea, ca Politia Locala va aplica amenzile contraventionale pana la data de 31.10.2023.

Conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei si ale art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, obligatia proprietarilor de terenuri este de prevenire, combatere si distrugere a buruienii. Acestea se pot realiza prin cosire repetata, distrugere cu unelte agricole, smulgere, in cazul unor suprafete izolate sau erbicidare, dupa caz. Amenzile contraventionale sunt de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei in cazul persoanelor juridice.

Adresam un apel tuturor proprietarilor sau detinatorilor de terenuri sa ia masurile necesare pentru combaterea ambroziei, avand in vedere ca raspandirea acestei plante care produce o cantitate mare de polen extrem de alergizanta este o amenintare pentru sanatatea tuturor. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply