Sezand la masa cu Brancusi! Publicul din Timisoara, pregatit sa intampine cea mai mare expozitie cu operele genialului sculptor organizata in ultimii 50 de ani in tara noastra

La exact mijlocul timpului pe care Fundatia Interart Triade si Attila Kim l-au pus in Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023 in formele sculpturii contemporane, va invitam la o intalnire speciala! Vineri, 18 august, de la ora 18,30, sunteti asteptati in Cazarma U Timisoara sa luati loc la masa la care sculptura marelui Constantin Brancusi se va oferi ascultatorilor in povestile Laurei West.


Profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timisoara, Laura West va fi gazda unei calatorii extraordinare in opera marelui sculptor, intr-un eveniment unic, in cadrul proiectului dupa SCULPTURA/SCULPTURA dupa.

Intitulata „Sezand la masa cu Brancusi” – o sesiune de povestiri cu Laura West, intalnirea este conceputa ca moment al scenariului de pregatire a publicului cu opera lui Brancusi, iar Cazarma, ce si-a construit intregul concept in jurul ideii de sculptura si a felului in care ea a crescut din filonul mostenit, este locul ce-si asuma acest rol pregatitor.

“Proiectul dupa SCULPTURA/SCULPTURA dupa isi completeaza demersul prin cateva evenimente ce vizeaza pregatirea publicului pentru intampinarea operei lui Brancusi – parcurgerea unui drum de apropriere constienta, asumata. Ne-am obisnuit sa ne raportam la marile valori ale culturii – fie ca se cheama Eminescu, Brancusi, Enescu sau altfel – simplist encomiastic, cu “prefabricate” de gandire, or in cursul perioadei urmatoare cred ca e important sa ne uitam la sculpturile ce vor fi aratate la muzeu de-adevaratelea, punandu-ne intrebari, iscodindu-le, poate, lasandu-ne ghidati de emotiile proprii…
Doar astfel vom trai, cred, bucuria formatoare care ne poate duce la intelegerea operei sale.” – Sorina Jecza, presedinte Fundatia Interart Triade.

Intalnirea cu Laura West va avea loc in Cazarma U, in spatiul de la libraria Bufnitelor si va fi urmata de discutii libere. Veti asculta povesti captivante si veti putea afla cum pasiunea lui Brancusi pentru forma i-au influentat cercetarea si propriile opere de sculptura. Participarea la eveniment este gratuita si necesita inregistrare prin formular la adresa: https://forms.gle/gfiuyqPnN9ZHspAcA .

Laura West este profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Salisbury din Maryland, SUA si este recunoscuta ca savant si cercetator specializat in sculptura, turnare metalica si fabricare digitala. Atrasa de Romania mai intai pentru dragostea ei de Brancusi, aceasta a revenit ulterior indragostita de oamenii si cultura Romaniei.

Prof. Laura West a predat scanarea 3D si imprimarea 3D la Facultatea Arte si Design din Timisoara si a organizat o expozitie internationala si o conferinta care au adus aici artisti si opere de arta din intreaga Europa si Statele Unite. Laura West isi va incheia bursa Fulbright la Timisoara in ianuarie 2024 cu o expozitie personala despre lucrarile de sculptura inspirate din cercetarile sale aici.

Proiectul dupa SCULPTURA/SCULPTURA dupa face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Inside Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii si este cofinantat de Consiliul Judetean Timis, prin Programul TimCultura 2023.

Reamintim ca, in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, la Muzeul National de Arta din Timisoara vor putea fi admirate peste 100 de opere create de Brancusi, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima data in Romania. Muzeul va plati aproape 420.000 de euro pentru „Servicii de transport specializat opere de arta tur – retur national – international”. (I.P.)

Leave a Reply