Ce spagi platesc unii barbati din Ucraina pentru a nu fi trimisi pe front? Un deputat din Ternopil, prins in flagrant cand primea mita in afacerea mobilizarii

Un deputat regional ucrainean din regiunea Ternopil, in vestul tarii, a fost retinut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub acuzatia ca a luat mita de pana la 6.000 de dolari ca sa-si foloseasca influenta pentru ca unii militari sa nu fie trimisi pe front.


Politicianul a fost prins in flagrant cand primea 6.000 de dolari in numerar pentru a face in asa fel incat militarul care a dat mita, care a fost si el arestat, sa nu fie trimis in zona de lupta intr-una dintre rotatiile de trupe desfasurate pe front, potrivit unui comunicat al serviciului secret ucrainean SBU, citat de EFE si Agerpres.

Deputatul si un „cunoscut om de afaceri” din zona, care actiona ca intermediar, au fost retinuti de SBU. Cei implicati in dosar risca pedepse de pana la 8 ani de inchisoare. Potrivit serviciului secret, deputatul a oferit ajutor altor barbati mobilizati pentru a nu fi trimisi pe front.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis brusc, la 11 august, toti responsabilii regionali cu recrutarea militara, dupa ce o ancheta a dezvaluit coruptia generalizata existenta in aceste structuri. Zelenski a propus ca in aceste posturi sa fie numiti militari care au fost raniti pe front.

Potrivit presedintelui ucrainean, experienta lor personala in razboi ii face mai putin predispusi sa accepte mita pentru a scuti alti cetateni de serviciul militar pe front.

Ca raspuns la invazia rusa, Ucraina a decretat legea martiala, care permite mobilizarea tuturor barbatilor de varsta militara, cu exceptia celor care pot dovedi ca au probleme medicale, ca sunt parintii a cel putin trei copii sau lucreaza in industrii strategice vitale pentru tara in vremuri de razboi. (I.P.)

Leave a Reply