Explozii in lant la o statie GPL din Crevedia, judetul Dambovita. Bilantul provizoriu: un mort si peste 40 de raniti, dintre care 26 de pompieri

Mai multe explozii au avut loc, sambata seara, 26 august, in localitatea damboviteana Crevedia, la o statie de GPL. Cel putin o persoana a murit, iar mai multe au fost ranite, unele avand arsuri si pe „peste 80% din suprafata corpului”. Interventia este inca in desfasurare, zeci de autospeciale de interventie si ambulante fiind la fata locului. Bilant preliminar: un mort si 7 raniti, dupa prima explozie, 26 de pompieri raniti, in a doua.


Autoritatile din judetul Dambovita au activat Planul Rosu de Interventie. „Avand in vedere numarul de persoane implicate, la nivelul judetului a fost activat Planul Rosu de Interventie”, anunta Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dambovita.

De asemenea, avand in vedere degajarile mari de fum, pentru protectia populatiei aflata in proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Medicii sustin ca, avand in vedere ca in urma exploziei unei foste statii GPL, urmata de un incendiu puternic, s-a degajat un nor extrem de toxic, oamenii din zona trebuie sa-si acopere nasul si gura.

Primarul din Crevedia, Petre Florentin, a precizat ca explozia a avut loc la un depozit de GPL care avea suspendata activitatea de vanzare de carburant. „Nu se poate face mare lucru pentru ca arde, e foarte grava situatia, avem cateva victime intubate. Pompierii stau la distanta, nu se pot apropia. Au luat foc case, a luat foc pe camp. Avem nevoie de mai multe masini de pompieri”, a declarat primarul.

Guvernul a emis o actualizare privind situatia persoanelor ranite in exploziile de la Crevedia care au fost adusi in spitalele din Bucuresti. Acestia sunt internati in patru unitati din Capitala:

Bagdasar-Arseni – 11 pacienti, dintre care 3 intubati, Universitar – 4 pacienti, Spitalul de Arsi – patru pacienti, dintre care unul intubat, Floreasca – 27 de pacienti, dintre care patru intubati.

Se fac demersuri pentru activarea Mecanismului de protectie civila al UE, de care vor beneficia in primul rand cei intubati.
Incendiul se extinde, iar pompierii aflati la fata locului se asteapta la o noua explozie. De aceea, in acest moment, niciun pompier nu se mai afla in apropiere de zona de interventie, ci la o distanta sigura de 700 de metri, distanta la care au fost evacuati si oamenii.

Intr-o declaratie de la fata locului, Raed Arafat, coordonatorul DSU, a precizat ca exista inca risc urias de noi explozii, motiv pentru care se intervine inclusiv cu roboti. La statia GPL de la Crevedia se aflau trei cisterne, dintre care doua a explodat. Din cauza riscului unei noi explozii la cea de-a treia cisterna, autoritatile au impus un perimetru de securitate de 700 de metri. Potrivit lui Raed Arafat, singura persoana care a decedat a suferit un infarct. Persoane respectiva nu suferise arsuri in urma exploziei.

Interventia e inca in desfasurare, motiv pentru care s-au dispus evacuari pe o raza de 700 de metri. (V.E.)

UPDATE: Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia, soldata cu zeci de raniti, se numeste Flagas SRL si îi apartine fiului primarului PSD din Caracal. Actionarii firmei Flagas SRL sunt Ionut Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionut Stinga (49%), potrivit Termene.ro.

Cifra de afaceri a firmei Flagas SRL pe 2022 a fost de peste jumatate de miliard de lei, mai precis 595 de milioane de lei. Iar profitul pe 2022 s-a cifrat la 32 de milioane de lei. Ionut Daniel Doldurea e si administrator al firmei. Primarul din Crevedia a declarat, sambata, ca firma functiona chiar si dupa ce avizul ii fusese retras.

Leave a Reply