VIDEO „Urla cizme-n strada”, pledoarie artistica pentru PACE pe scena festivalului CODRU 2023. Recital coplesitor al formatiei ALTERNOSFERA

„Urla cizme-n strada / Imnuri de razboi / Inima grenada / Cheama fiul inapoi”. Cu aceste slove cu adevarat miscatoare ne-a coplesit recitalul grupului ALTERNOSFERA, grup de sorginte moldoveneasca, dar aclimatizat, in ultima perioada, in inima Ardealului, la Sibiu.


Un concert deosebit de reusit, in care cei 5 componenti au demonstrat inca o data ca reprezinta deja un nume mare pe scena rock autohtona, in conditiile unui suport acustico-imagistic foarte bun, perfect adaptat la ceea ce realizeaza si transmite in prezent acest grup.

„Ura baricada / Trece intre noi / Insetat armada / N-brate leagana eroi / Ragusind tirade / Imnuri de razboi / Inima grenada / Cheama fiul inapoi”

Dincolo de faptul ca Marcel Bostan si colegii ne-au obisnuit cu piese mesaj, iar eu ii urmaresc de peste 10 ani, in prezent ei au aratat ca sunt conectati la realitatea imediata si ca orice artist care se respecta, acestia au transmis clar prin prisma cailor de comunicare moderne specifice artei, ca razboiul nu are ce cauta in viata noastra cotidiana, sustinand continuitatea acestei perioade lungi de pace de 78 de ani.

„Patria poza-n livret / Dat disparut patronim / Cheama-ne fara regret / In steaguri sa ne invelim / Din casele-n care iernam / Plangand epoleti inflorim / O viata de ce s-asteptam / Daca astazi putem sa murim”

Infiintata in 13 decembrie 2023, urmand sa sarbatoreasca in curand 25 de ani de viata, ALTERNOSFERA a lansat de curent conceptul de „Theatroll” prin care au selectat piese care nu au fost cantate in concerte sau care au fost cantate si, dupa catva timp au fost cumva evacuate din playlist, acestea fiind reorchestrate si rearanjate orchestral, in noi conditii armonice, respectand trendurile sonore actuale si instrumentele avute la dispozitie in prezent, gandindu-se in plus la teatru plus rock’n’roll.

Artistii sustin ca „Theatroll” e o ocazie prin care au posibilitatea sa dea un suflu nou unor piese peste care au pus deja cruce realizand ca nu mai au cum sa le cante, in conditiile in care dupa concerte sunt frecvent intrebati de ce nu au cantat cine stie ce cantec mai putin popular.

„Patria poza-n livret / Dat disparut patronim / Patria poza-n livret / In steaguri sa ne invelim / Patria poza-n livret / Plangand epoleti inflorim / O viata de ce s-asteptam / Daca astazi putem sa murim”

Cu primul album editat in 2005, componentii trupei s-au intrebat ce se intampla cu materialul din 2005, 2007, 2012, 2013, daca el nu este cumva uitat, in conditiile in care publicul ar vrea sa le auda acum live.

Astfel, acestia au format programul de concert actual din piese care nu se mai canta in concert, chiar piese care n-au fost niciodata cantate in concert, unele piese fiind radical reorchestrate, lasand armonia, textul, linia melodica, dar intorcand totul invers, cu un nou vibe, primind astfel o noua viata, fiind astfel regandite, reconstientizate.

Parcurgand neiluzoriu o serie de genuri si substiluri muzicale, pornind de la grunge, trecand prin metal alternativ, new metal, electronic rock mai nou, practic un melanj fusion de calitate, mizand pe talentul real a liderului Marcel Bostan, in varianta intinerita, ieri, in cadrul Festivalului CODRU 2023, acest grup ne-a oferit un show de zile mari, partiturile de tobe fiind rescrise inovator de noul drummer Nick Russu, piesele fiind rescrise cu tonalitati armonice coborate fata de variantele initiale (aducandu-ne aminte de soundul celor de la Korn), dovedindu-ne ca-si respecta crezul de a compune doar in momentul in care au ceva de spus.

Un concept extrem de reusit, atitudine civica ferma,  conditii tehnice excelente si un public extrem de conectat la scena, datele unui spectacol de exceptie care ne-a fermecat prin profesionalism, bun gust, energie si eleganta.

Pentru IMPACT PRESS: Gabriel Adrian,

Photo: K.S.

Leave a Reply