29 de kilometri de conducte din reteaua de termoficare a Timisoarei, inlocuiti printr-o investitie de 170 milioane de lei. „Oprim hemoragia de avarii la retele”, spune primarul Fritz

Strada Golescu din zona Tipografilor este punctul final al proiectului prin care Primaria Municipiului Timisoara inlocuieste 29 de kilometri de retea secundara si primara si modernizeaza 25 de puncte termice din oras. Aici a fost schimbata ultima conducta din proiect.


Dupa 40-50 de ani in care sistemul de termoficare a fost privat de investitii serioase, in ultimii 2 ani am reusit sa schimbam peste 29 de kilometri de conducte si vom continua sa investim in sistem.

Doar prin investitii serioase putem sa oprim hemoragia de avarii la retele si pierderile majore de apa fierbinte pe care le platim din buzunarul fiecarui timisorean. Cred ca sistemul centralizat de termoficare in Timisoara are viitor si de aceea facem investitii masive in retea si capacitate de productie”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pentru 14 puncte termice au fost receptionate lucrarile, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile in vederea efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor.

Aceasta este cea de-a II-a etapa a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, in cadrul careia a fost prevazuta reabilitarea a peste 29 de kilometri de retea.

Reabilitarea retelelor de termoficare a avut loc in mai multe zone ale orasului: centrala, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ta Romanilor – P-ta Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobantilor, Steaua, Calea Sagului, Mures – Musicescu, Traian Vuia – Mures – Miloia, Odobescu, P-ta Crucii – P-ta Balcescu.

Toate conductele aflate in proiectul de investitie au fost schimbare, respectiv 20 de kilometri de retea secundara si 9 kilometri de retea primara. Cele mai recente vor fi testate pentru calitatea serviciului si vor fi refacute zonele de interventie, respectiv trotuare, carosabil, spatii verzi.

De asemenea, in programul de retehnologizare au fost incluse lucrari de inlocuire a vanelor si racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a starii izolatiei conductelor, construirea de camine pe retele secundare, astfel incat, in caz de avarii, sa nu fie afectate toate blocurile alimentate la acelasi punct termic.

Odata cu finalizarea lucrarilor de reabilitare din aceasta etapa, se reduc pierderile in retea, creste viteza de depistare si precizia localizarii avariilor, se elimina mai mult de jumatate din avariile inregistrate pe retelele secundare si se reduc costurile de intretinere si exploatare a retelelor.

Valoarea totala a proiectului, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, este de 170 milioane lei (TVA inclus).

(Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply