Seful IPJ Constanta a demisionat din functie! Ministrul Catalin Predoiu a anuntat concluziile anchetei Corpului de Control, dupa tragedia de la 2 Mai

Ministrul de Interne Catalin Predoiu a prezentat, luni, concluziile Corpului de Control in cazul tragediei de la 2 Mai, in urma caruia doi tineri au murit dupa ce au fost loviti de o masina condusa de un sofer drogat. Demnitarul a subliniat faptul ca declaratia sa nu va viza doar concluziile Corpului de control, ci va constitui baza politico-administrativa, la nivelul MAI, pentru o actiune de schimbare progresiva si cuprinzatoare, la nivelul intregii Politii Romane si a centralei institutiei.


Predoiu a spus ca soferul Vlad Pascu a fost oprit in trafic de seful Serviciului Rutier Constanta si trebuia sanctionat pentru lipsa semnului de incepator, in plus, nu s-a respectat ridicarea placutelor de inmatriculare.

„Am primit raportul de control astazi, in cursul dupa-amiezii. Ma voi referi exclusiv la cazul Constanta-Vama Veche, analiza evenimentelor de la Crevedia este in curs la nivelul departamentelor din minister si in foarte scurgt timp, in aceasta saptamana, vor fi prezentate de seful DSU cncluziile acestei analize. Declaratia de astazi nu va viza doar concluziile Corpului de control, va avea mai multe puncte si va constitui baza politico-administrativa, la nivelul MAI, pentru o actiune de schimbare progresiva si cuprinzatoare, la nivelul intregii Politii Romane si a centralei MAI”, a spus Predoiu.

Ministrul a tinut sa precizeze ca „personal, a lasat toata independenta Corpului de Control in efectuarea controlului. „Seful Corpului de Control nu este numit de mine, nu l-am cunoscut pana sa ajung in minister si nu am comunicat cu dansul pe perioada controlului”, a spus ministrul.

Catalin Predoiu a mentionat ca va prezenta exclusiv concluziile Corpului de control, dar ulterior si consideratiile. „Niciuna dintre concluziile sau propunerile raportului, ori din consideratiile pe care le voi face si deciziile pe care le voi anunta nu pot si nu vor infrange principiul prezumtiei de nevinovatie”, a spus el.

„Concluziile raportului arata incalcari succesive ale normelor din partea echipajelor, pe fondul pregatirii profesionale precare ori nerespectarii cu buna stiinta a regulilor de catre politisti. S-au stabilit carente in actul managerial privind organizarea misiunilor din competenta”, a precizat ministrul.

Una dintre concluziile Corpului de Control vizeaza cercetarea prealabila fata de inspectorul sef al Politiei Judetene Constanta, chestorul Adrian Gluga. „Raportul propune urmatoarele masuri: Declansarea cercetarii prealabile pentru neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici sau de la autoritatile anume abilitate de lege fata de inspectorul sef de politie judeteana Constanta.

Inspectorul general al IGPR va analiza si dispune cu privire la declansarea cercetarii prealabile pentru neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu, sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici sau de la autoritatile anume abilitate de lege pentru mai multi lucratori de politie – un comisar sef de politie, adjunct al sefului IPJ Constanta, un comisar sef de politie, seful Serviciului Rutier din IPJ Constanta, comisar de politie – seful Politiei Mangalia, agent de politie – operator 112”, a afirmat Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat ca inspectorul sef Constantin Adrian Gluga si-a inaintat raportul pentru eliberarea din functie. „Voi sesiza comisiile de disciplina si voi transmite Parchetului raportul intocmit de Corpul de Control”, a completat Predoiu.

De asemenea, Catalin Predoiu a anuntat „o resetare completa” a MAI pe care o va incepe din judetul Constanta. Ministrul a declarat ca in Constanta batalia cu criminalitatea a fost pierduta in ultimii 5-10 ani si ca va propune reorganizarea IPJ Constanta.

Pana la finalizarea acestui proces, va exista o conducere interimara. Predoiu a declarat ca noua structura din cadrul IPJ Constanta va fi condusa de Madalina Vlangar.

„O noua echipa manageriala va gestiona activitatea curenta si va fi condusa de doamna comisar sef Madalina Vlangar, actual director la Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, ofiter cu experienta in cooperarea politieneasca internationala, care a ocupat inclusiv pozitii de atasat de afaceri interne, fost sef de brigada de combatere a criminalitatii”, a transmis ministrul.

Doi tineri au murit si alti trei au fost raniti dupa ce Vlad Pascu, in varsta de 19 ani, i-a lovit cu masina in localitatea 2 Mai. El s-a urcat la volan dupa ce consumase mai multe tipuri de droguri.

Anterior, tanarul fusese oprit de politie, in masina sa fiind gasite substante psihoactive, insa el a fost testat doar pentru consum de alcool, fiind lasat sa plece cu asproximativ o ora inainte de producerea accidentului. Un adjunct al sefului IPJ Constanta, seful Politiei Rutiere Constanta, seful Politiei municipiului Mangalia si seful Politiei Vama Veche au fost eliberati din functie, insa nu si seful IPJ Constanta. De asemenea, pentru trei politisti – doi subofiteri si un ofiter – a fost depusa plangere penala. (V.E.)

Leave a Reply