Intalnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi, unde sunt asteptati peste 3.500 de participanti, are loc la Timisoara. Pe agenda dezbaterilor, consumul de droguri si traficul de persoane

Peste 3.500 de tineri romani din tara si din diaspora, dar si de alte nationalitati, participa la cea de a saptea editie a ITO 2023, Intalnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi, care se va desfasura la Timisoara, intre 31 august si 3 septembrie. In acest context, miercuri 30 august, de la ora 17, Mitropolia Banatului a organizat o conferinta de prezentare dedicata deschiderii evenimentului „Intalnirea Tineretului Ortodox 2023”.


Cu acest prilej, IPS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat de ce o asemenea manifestare cultural-religioasa ampla, ITO 2023, este organizata sub motto-ul “Voi sunteti prietenii mei”.

Motivatia organizarii ITO se afla in Sfanta Scriptura, in cuvantul mantuitorului nostru Iisus Hristos.

IPS Ioan a explicat de ce a fost ales acest motto: “Vedem cu totii ca  societatea de astazi este profund divizata si am zis sa ne marturisim prietenia in numele lui Iisus Hristos, sa legam prietenii cu Iisus Hristos, dar si intre noi oamenii de pe pamant. Ati vazut parintii si copiii?

Daca reusesc sa stea impreuna o data pe saptamana la masa si atunci cei mici au intr-o mana lingura si in cealalta telefonul mobil. Pe de o parte ei sunt fizic la masa, dar de fapt spiritual sunt plecati in lumea virtuala. Numai prietenia legata in numele lui Duhului Sfant si in numele lui Hristos mai poate unii societatea noastra contemporana instrainata si nu numai vorbim numai de tara noastra si la nivel mondial”.

Invitatul special va fi Parintele Patriarh Daniel  care va ateriza la Timisoara, joi, 31 august, pentru a participa la deschiderea oficiala ITO 2023. Ceremonia va avea loc in aceeasi zi, incepand de la ora 18, in Parcul Rozelor, cand patriarhul va transmite mesajul sau celor peste 3.500 de tineri ortodocsi.

De asemenea, sunt invitati si alte personalitati ale vietii cultural-religioase printre care presedintele Academiei Romane, prof. univ. dr. Ion Aurel Pop, parlamentari, profesori, preoti din toata tara care vor sustine conferinte pentru tinerii care vor fi la Timisoara veniti din intreaga lume.

“Vor fi abordate probleme de religie, cultura, istorie universala, iar fiecare conferinta va avea in centrul ei cuvantul Evangheliei si al lui Iisus Hristos”, a concluzionat IPS Ioan.

Tinerii vor vizita orasul, vor lua parte la slujbe si numeroasele prelegeri din program, cu teme sociale si duhovnicesti. Una dintre conferinte este despre traficul de persoane si consumul de droguri, cu specialisti invitati de la Ministerul de Interne.

Intalnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi este un eveniment dedicat tinerilor cu varste intre 16 si 35 de ani.

Imnul ITO 2023 din orasul Timisoara a fost lansat joi, 24 august 2023. Imnul este o poezie solemna dedicata in primul rand prieteniei, a prieteniei temeluite pe credinta in Mantuitorul Hristos. Insa, pe langa aceasta tema principala a evenimentului, versurile creioneaza si aspecte ale vietii spirituale si culturale din aceasta parte de tara.

Mitropolitul Ioan afirma ca Banatul este cunoscut ca patrie a graului, iar roada acestei munci este daruita lui Dumnezeu prin aceea ca „boabele de grau devin o liturgica paine,” ce sa ofera continuu pentru viata lumii.

Tema jertfei face referire si la faptele martirilor Revolutiei Romane din decembrie 1989, fapte ce devin solul fertil al libertatii castigate prin credinta afirmata curajos prin cuvintele rostite de timisoreni la Revolutie: „Cu noi este Dumnezeu!”

Asadar, prin imnul dedicat Intalnirii Internationale a Tinerilor, Timisoara canta encomiastic Tineretea, Euharistia, Libertatea si Credinta, ca daruri ale lui Dumnezeu facute omului.

Versurile imnului au fost scrise de catre preotul dr. Ioan Petras, cu implicarea directa a Parintelui Mitropolit Ioan, iar muzica este realizata de catre conferentiar universitar dr. Gabriel Vicentiu Almasi. Imnul este interpretat de Corala barbateasca „Contrast” din Timisoara, condusa de preotul Vasile Badescu. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply