Primarul Timisoarei, Dominic Fritz: Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii incearca sa saboteze succesul Capitalei Culturale

Modificarea Ordonantei de Urgenta privind Capitala Europeana a Culturii, votata de Guvern in sedinta de joi, 31 august, a fost facuta fara implicarea sau consultarea Primariei Timisoarei, spune primarul Timisoarei, Dominic Fritz. Ea ar putea sa puna in pericol succesul programului Timisoarei 2023.


Desi modificarea vizeaza aparent doar prelungirea termenului pana cand pot fi finalizate investitiile de infrastructura co-finantate de guvern, ea ascunde de fapt o intoarcere cu 180 de grade a abordarii Ministerului Culturii (PNL), cu miza de a avantaja Consiliul Judetean Timis (PNL) si de a cere Primariei Timisoara inapoi peste 40 milioane lei deja decontate.

Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii incearca sa saboteze succesul Capitalei Culturale pe ultima suta de metri – strict pe linie de partid”, declara Primarul Dominic Fritz.

Reamintim ca la intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului in iunie 2022, respectiv a Legii de adoptare a ei in octombrie 2022, oricum mult intarziat, Ministerul Culturii a insistat pe doua conditii pentru a sustine financiar investitiile in infrastructura culturala a Timisoarei. Si anume, investitiile sa fie din lista dosarului de candidatura si sa fie puse in valoare toate investitiile pentru care Municipalitatea solicita co-finantare pana la sfarsitul anului Capitalei.

Prin urmare, investitiile trebuiau incepute cat de repede posibil, chiar inainte de adoptarea ordonantei, Ministerul urmand sa returneze ulterior banii investiti de Primarie.

Primaria Municipiului Timisoara, de buna credinta, a actionat in consecinta, a grabit investitiile in cele 5 cinematografe reabilitate (unul finalizat anul trecut, trei urmeaza sa fie deschise in anul Capitalei) si a absorbit toata suma de 52,9 milioane lei pusa la dispozitie de Ministerul Culturii.

Acum cateva saptamani, am primit o scrisoare ca Ministerul considera ca toate investitiile incepute inainte de iunie 2022 nu sunt eligibile, ceea ce ar insemna ca trebuie sa returnam 40 de milioane de lei. In acelasi timp, fara niciun fel de consultare cu noi, Ministerul Culturii a impins o modificare a termenului de finalizare pana la 30 iunie 2024. De ce? Pe cand Primaria Timisoara a absorbit toti banii transferati, CJT si Teatrul National nu au absorbit inca nimic si nu au proiecte ce pot fi puse in valoare inca in acest an. 

Este absurd sa pedepsesti singura institutie care a respectat termenele date, cerand inapoi aproape toata suma, si in acelasi timp sa schimbi regulile jocului pentru cei care inca nu au reusit sa faca nimic, adica Consiliul Judetean condus de PNL. Nu voi accepta ca Ministerul Culturii sa dea teapa Primariei Timisoara. Cer Ralucai Turcan, ministrul culturii, sa modifice cadrul legal cu respect pentru timisoreni si cu implicarea Primariei, astfel ca toti banii angajati de Guvern sa fie folositi pentru succesul acestui proiect de importanta strategica”, a concluzionat primarul Dominic Fritz. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply