Presedintele CCIA Timis, Florica Chirita, mesagerul oamenilor de afaceri banateni la ambasadele Republicii Populare Chineze si Serbiei (P)

In cursul acestei saptamani, in perioada 13 – 15 septembrie a.c., presedintele CCIAT Florica Chirita a avut o serie de intalniri la Bucuresti cu inalti diplomati ai ambasadelor straine in Romania.


In data de 14 septembrie, la invitatia Excelentei Sale Domnul Han Chunlin, ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Florica Chirita a participat la receptia de Ziua Nationala a Chinei.

La intrevederea care a precedat evenimentului oficial, presedintele CCIAT a multumit inaltului diplomat pentru initiativa si sprijinul acordat in organizarea la Timisoara, in 28 mai a.c., a evenimentului de prezentare a CIIE Import Expo Shanghai 2023 (7-11 noiembrie), cel mai mare targ multisectorial de profil din lume, ce a avut ca rezultat inscrierea unui numar impresionant de firme timisene la misiunea economica organizata de CCIAT in China, la Shanghai, in luna noiembrie.

“La intalnirea noastra de la Ambasada din aprilie, cand m-ati rugat sa intermediez, dar mai ales sa conving, conducerea Centrului National Expozitional Shanghai sa vina la Timisoara, la Camera de Comert, intr-o zi de duminica, pentru o intalnire cu companiile timisene, recunosc ca am fost putin sceptic ca aceasta actiune va avea rezultate. Iata ca m-am inselat, ati reusit, intr-un timp scurt, ca o importanta delegatie de afaceri timiseana sa fie prezenta in noiembrie la Shanghai. (…). Va admir si va felicit!”, a spus Ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania.

Urmatoarea intalnire a avut loc in cursul zilei de 15 septembrie cu Excelenta Sa Stefan Tomasevic, ambasadorul Republicii Serbia in Romania.

Scopul principal al vizitei a fost acela de stabili o agenda de lucru comuna pentru perioada care urmeaza, cu actiuni si evenimente concrete care sa raspunda cerintelor si interesului de colaborare a celor doua comunitati de afaceri.

Astfel, au fost convenite urmatoarele actiuni ce se vor desfasura sub egida Ambasadei Serbiei in Romania:

Organizarea la Timisoara a unui Forum de Afaceri multisectorial Romania-Serbia;

Organizarea in colaborare cu Camera de Comert a Romaniei a unei misiuni economice romanesti la Belgrad;

Organizarea la Timisoara a unei prezentari a statiunii Buzias cu potentiali investitori din Serbia;

Infiintarea la Timisoara a unui campus pentru tinerii basketbalisti;

Organizarea unei intalniri a firmelor producatoare din Serbia cu distribuitori si lanturi de supermarket-uri din Timisoara, in vederea deschiderii de magazine proprii;

Participarea companiilor timisene la Belgrade Wine Salon, 7-9 decembrie 2023, care reuneste 120 de producatori de vinuri din peste 20 de tari ale lumii;

Derularea de proiecte de cooperare transfrontaliere.

Totodata, in calitatea CCIAT de reprezentant al sistemului cameral in relatia cu Serbia, Excelenta Sa va intermedia o intalnire a presedintelui CCIAT cu conducerea  Camerei Nationale a Serbiei, in vederea revigorarii si eficientizarii relatiilor de colaborare inter-institutionale.

„In momentul de fata, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state este unul bun dar exista un potential mare de crestere. Este necesar sa promovam accesul bilateral de produse. (…) Sunt dispus sa va acord tot sprijinul Ambasadei si al meu personal pentru consolidarea cooperarii dintre Camera de Comert Timis si camerele de comert partenere din Serbia, dar si pentru dezvoltarea de noi colaborari” , a spus Ambasadorul Republicii Serbia in Romania.

 


 

Informatii suplimentare la tel. 0722 503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier Relatii Publice.

Leave a Reply