Operele din colectia Brancusi, evaluate la peste 140 milioane de euro, au ajuns la Muzeul National de Arta Timisoara. Masuri stricte de paza, cu militari inarmati

Toate operele care vor fi expuse la Timisoara, in urmatoarele luni, in cea mai mare expozitie Brancusi din Romania, din ultimii ani, au ajuns la Muzeul National de Arta. S-au folosit vehicule speciale, urmarite prin satelit, dotate cu sistem antisoc, sistem de ancorare si sistem de securitate complet inchis si izolat, care nu poate fi accesat din cabina. Patrimoniul special transportat din Franta se ridica la peste 140 de milioane de euro. 


Operele ce vor fi expuse au valoare de tezaur. Transportul a fost urmarit prin satelit cu indicarea locatiei exacte a masinilor in orice moment. Lucrarile lui Brancusi se vor bucura de acelasi nivel ridicat de securitate si in interiorul Muzeului National de Arta Timisoara, Consiliul Judetean Timis investind sume serioase in sistemul de supraveghere si control acces.

”L-am adus pe Brancusi acasa! Au sosit la Muzeul National de Arta Timisoara toate operele de arta pentru expozitia Brancusi!”, a anuntat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Expozitia „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” reprezinta o ocazie unica de a admira, in Romania, lucrarile cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sarutul, Maiastra, Pasarea in vazduh, Muzele (Dra Pogany si Muza adormita), Somnul, Pestele sau Capul de copil, dar si de a descoperi lucrari mai putin cunoscute”, a mai spus Nica.

Peste 2,5 milioane de euro a costat sistemul de securitate pentru expozitia „Brancusi”. In interiorul Muzeului de Arta s-a montat un sistem performant de supraveghere video de mare rezolutie, un sistem de alarmare si de protectie impotriva incendiilor. Plus, un sistem de climatizare folosit de toate marile muzee din lume.

Evenimentul este finantat de Consiliul Judetean Timis si organizat de Muzeul National de Arta Timisoara in parteneriat cu Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania. (E.T.)

Credit foto: Stefan Both – Adevarul

Leave a Reply