Oferta de lei falsi, pe internet! Bancnote identice cu cele reale, inclusiv elemente de siguranta, accesibile la 10% din valoarea nominala

Bani falsi, vanduti pe internet. Ofertele sunt publicate pe un grup deschis pe un canal de comunicare criptat, unde administratorul anunta ca vinde bancnote false de lei, perfect identice cu cele reale. Potentialii clienti sunt asigurati ca banii pot fi folositi fara probleme la magazine sau chiar la bancomante, pentru ca ar fi falsificati atat de bine incat nimeni nu-i poate depista. Vine si cu oferte: 2.500 de lei pentru 120.000 de lei falsi. Politistii a fost sesizati de Digi24 si spun ca fac cercetari.


In grupul denumit chiar „bani falsi” sunt peste 1.000 de utilizatori, care primesc oferte de vanzare a bancnotelor de lei contrafacute chiar de la administratorul virtual. In cupiuri de 50, 100 si chiar 500 de lei. Unul dintre anunturi vine cu o oferta care sa convinga si mai repede potentialii clienti: puteti cumpara 120.000 de lei cu doar 2.500 de lei!

Oferta vine si cu precizari: bancnotele ar avea toate elementele de siguranta, sunt fabricate din materiale identice cu cele reale si fiecare ar avea o serie diferita, astfel incat falsurile sa nu fie identificate nici macar cu ajutorul luminilor speciale.

Jurnalista Digi24 Isabella Neagu a incercat sa vada daca oferta este reala si i-a scris administratorului acestui grup. Acesta a raspuns imediat si a cerut mai intai sa stie zona din care este contactat. Apoi ne-a explicat cum va trimite banii falsi: vor fi depusi intr-un loc ferit de ochii lumii, pe care cumparatorul il afla prin intermediul unei fotografii, insa numai dupa ce va vira in cont banii reali.

Imediat, a venit si cu o oferta: cu 200 lei spune ca putem cumpara 3.500 de lei falsi, iar cu 2.500 de lei pot fi cumparati nu mai putin de 120.000 de lei falsi. Ca sa grabeasca tranzactia, administratorul ne anunta ca putem avea banii falsi in doar o ora, daca facem plata cat mai rapid.

Intrebam si cum i-am putea folosi, iar informatiile vin rapid: ni se spune ca putem plati cu bani falsi la automatele speciale pentru plata facturilor, la banconat, unde ne si recomanda sa folosim bancnotele de 100 de lei, dar si la pacanele. Ca sa fie cat mai credibil, administratorul posteaza pe grup inclusiv capturi cu presupuse conversatii cu fosti clienti multumiti de afacere, care i-ar fi scris ca vor reveni cu alte comenzi.

Sesizata de Digi24, Politia Romana spune ca va face verificari pentru depistarea falsificatorilor de bani care vand bacnotele pe internet. Reprezentantii Bancii Nationale Romane spun ca banii falsi pusi in circulatie pot fi depistati foarte usor.

„BNR depisteaza frecvent falsuri pentru ca in fiecare seara cand bancile vin si depun banii la BNR pe facilitatea de depozit, masinile care proceseaza banii dau la o parte falsurile”, spune Adrian Vasilescu, Consultant de strategie al Bancii Nationale a Romaniei.

Pedepselele pentru falsificarea si punerea in circulatie a bancnotelor false ajung la 10 ani de inchisoare. (I.P.)

Sursa: Digi24

Leave a Reply