Razboi in Israel! “Aceasta este ziua celei mai mari batalii care pune capat ultimei ocupatii de pe pamant”, a anuntat comandantul militar al Hamas

Sirenele rasuna in Israel de la inceputul zilei de sambata, in vreme ce vuietul lansarilor de rachete din Fasia Gaza a putut fi auzit de martori citati de Reuters. Premierul Benjamin Netanyahu a spus ca Israel „e in razboi” iar ministrul Apararii a spus ca-l vor castiga. Cel putin 2.500 de rachete au fost lansate din Fasia Gaza iar, ca raspuns, armata israeliana a lansat bombardamente aviatice. Cel putin 40 de persoane au fost ucise, iar peste 700 au fost duse in spitalele israeliene.


Celulele teroriste ale gruparii din Gaza s-au infiltrat in mai multe comunitati din sudul tarii. Militantii Hamas s-au infiltrat pe teritoriul tarii de pe mare, din aer si pe sol.

Gruparea palestiniana Hamas a revendicat atacul. Comandantul militar al Hamas, Muhammad Al-Deif, a difuzat un mesaj inregistrat, anuntand operatiunea „Furtuna Al-Aqsa” si afirmand ca gruparea militanta palestiniana „a tintit pozitiile inamice, aeroporturile si pozitiile militare cu 5.000 de rachete”. „Aceasta este ziua celei mai mari batalii care pune capat ultimei ocupatii de pe pamant”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Locuitorii din Gaza au declarat ca au auzit lupte armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, in apropiere de orasul Khan Younis, situat in sud, si au vazut miscari semnificative de luptatori inarmati. Nu au existat detalii suplimentare din partea armatei israeliene.

Serviciul de ambulanta israelian a declarat ca au fost trimise echipe in zonele din sudul Israelului, in apropiere de Gaza, si ca locuitorii au fost avertizati sa ramana in casa.

O persoana a murit si cel putin trei au fost ranite in urma unei rafale de rachete trase, a anuntat serviciul de salvare Magen David Adom (MDA) din Israel, citat de CNN. O femeie in varsta de 70 de ani din Kfar Aviv, in regiunea Gderot, a murit in urma atacului, a precizat MDA. Alte doua persoane din zona Ashkelon au fost ranite usor, a precizat serviciul de salvare, in timp ce un barbat in varsta de 20 de ani din Yavne a fost ranit de srapnel.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat ca acesta se va intalni cu inalti oficiali din domeniul securitatii in urmatoarele ore. Nu a existat nicio revendicare imediata a responsabilitatii din partea Hamas, miscarea islamista care controleaza Fasia Gaza, sau din partea miscarii mai mici Jihadul Islamic, care a purtat, de asemenea, mai multe razboaie cu Israelul.

Intr-o inregistrare video postata pe X, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ca tara este in razboi. „Cetateni ai Israelului. Suntem in razboi, nu o operatiune, nu o escaladare, ci un razboi. In aceasta dimineata, Hamas a lansat un atac criminal surpriza impotriva statului Israel si a cetatenilor sai.

Suntem in lupta inca de dimineata devreme. I-am convocat pe sefii sistemului de securitate, in primul rand am dat instructiuni sa curatam asezarile de teroristii care s-au infiltrat – aceasta operatiune se desfasoara in aceste ore. In acelasi timp, am ordonat o ampla mobilizare a rezervelor si un razboi de riposta cu o forta si o amploare pe care inamicul nu le-a cunoscut niciodata. Inamicul va plati un pret pe care nu l-a cunoscut niciodata.

Intre timp, fac apel la toti cetatenii Israelului sa se supuna cu strictete instructiunilor armatei si instructiunilor Comandamentului de acasa. Suntem in razboi si il vom castiga”.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a declarat ca palestinienii au tras 2.500 de rachete asupra Israelului „cu infiltrati ajunsi cu parapante, de pe mare si de la sol”, potrivit agentiei de presa Reuters. Fortele de Aparare ale Israelului afirma ca efectueaza atacuri aeriene asupra tintelor Hamas din Gaza ca raspuns la „barajul de rachete” lansat.

Ambasadele Frantei si SUA au condamnat atacurile Hamas. „Suntem supusi unui atac masiv dinspre Fasia Gaza. In prezent, exista 21 de confruntari active in sudul Israelului. Intreaga regiune sudica este inchisa circulatiei civile”, a declarat ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, in cadrul unui briefing de presa. El a mai spus ca Israelul „va castiga acest razboi”. In timp ce operatiunea „Potopul de la Al-Aqsa” a fost lansata de aripa armata a Hamas, sute de locuitori din Gaza au fugit in zonele limitrofe Israelului, in asteptarea unei posibile represalii din partea statului evreu.

Fortele de Aparare ale Israelului au anuntat ca mobilizeaza soldatii, deoarece declara „stare de alerta de razboi”. De asemenea, sunt chemati si rezervistii. Fortele de Aparare ale Israelului au declarat ca Hamas „va suporta consecintele si responsabilitatea” pentru atacul sau.

In ultima ora, organizatia terorista Hamas a inceput un tir masiv de rachete din Fasia Gaza spre teritoriul israelian, iar teroristii s-au infiltrat pe teritoriul israelian in mai multe locuri diferite. Civililor din zonele de sud si centru li se cere sa stea langa adaposturi, iar in zona care inconjoara Fasia Gaza, in interiorul adaposturilor.

Seful Statului Major General efectueaza in prezent o evaluare a situatiei si aproba planurile de continuare a activitatii IDF. Organizatia terorista Hamas este suverana in Fasia Gaza si este responsabila pentru acest atac. Aceasta va suporta consecintele si responsabilitatea pentru aceste evenimente.”

Palestinieni infiltrati au intrat in partea de sud a Kibbutzului Beeri din Israel, a declarat un reporter al Canalului 12, spunand ca locuitorii au indemnat Fortele de Aparare Israeliene (IDF) sa se grabeasca sa ajunga in zona. Televiziunea a relatat, de asemenea, ca cei infiltrati au luat ostatici in Netiv HaAsara, tot in sudul Israelului, la nord-vest de desertul Negev. (I.P.)

Leave a Reply