Ambasadorul Romaniei in Israel: „Sunt sute de solicitari de repatriere pe zi, patru – cinci avioane in fiecare zi”

Situatia romanilor aflati in Israel este sub control si este foarte diversa, cu sute de solicitari de repatriere, a declarat, marti, pentru Agerpres, ambasadorul Romaniei in Israel, Radu Ioanid.


A fost un atac terorist de mare anvergura, cu niste consecinte ingrozitoare. (…) Executii de civili, familii intregi care stateau la masa, civili luati ostatici, vorbim despre copii, vorbim despre batrani, persoane cu dizabilitati, s-a batut joc de cadavre. (…)

Este o barbarie ceea ce s-a intamplat, ne apropiem de cifra de 1.000 de morti si discutam despre o suta de ostatici, posibil si 130 si peste 2.000 de raniti.

Deci, a fost un dezastru pentru Statul Israel, este un soc. (…) Deja ofensiva navala si aeriana a inceput, ne asteptam la o mare ofensiva terestra in zilele urmatoare in directia Gaza. Nu stim ce se va intampla cu frontul de nord. Deocamdata au fost mici ciocniri si toata lumea spera ca lucrurile nu se vor dezvolta acolo, respectiv granita cu Libanul si cu Siria”, a afirmat el.

Potrivit ambasadorului, din pacate, istoria Statului Israel este „jalonata de astfel de crize”.

„Aeroportul functioneaza normal. Sunt companii aeriene, in special vest-europene, nord-americane care au sistat curse, dar aeroportul functioneaza normal. Pe ici – colo se aud explozii ale antiaerienei si exista alarme din cauza rachetelor trase de Hamas, dar pagubele atat umane, cat si materiale au fost relativ marginale, circulatia autovehiculelor este redusa. (…) Viata isi continua cursul. In apropiere de Gaza nu as indrazni sa fac o descriere atat de roz a situatiei de acolo”, a aratat Ioanid.

El a sustinut ca situatia romanilor este sub control. Conform lui Radu Ioanid, au fost grupuri si turisti individuali care au venit dupa incetarea ostilitatilor si a bombardamentelor si sunt persoane care au bilete anulate de la companii care nu mai opereaza zboruri din si spre Israel. Acestia din urma, a precizat el, sunt prima prioritate a autoritatilor romane.

De asemenea, exista romani care au bilete, dar vor sa plece mai repede pentru ca nu se simt in siguranta.

„Sunt sute de solicitari pe zi, patru – cinci avioane in fiecare zi. (…) Cifrele fluctueaza foarte mult de la o zi la alta si de la o ora la alta. Sunt sute de oameni care pleaca in fiecare zi si sute de cereri noi. Speram ca in cateva zile aceasta presiune asupra colegilor nostri de la Consulat si asupra TAROM-ului se va diminua”, a spus Radu Ioanid.

Cursele care aduc romanii din Israel sunt operate de TAROM, care a suplimentat zborurile, dar si de companii private.

Ioanid ii sfatuieste pe romanii care vor sa mearga in Israel sa nu o faca daca nu au o urgenta profesionala sau de familie. „Nu este momentul potrivit”, a subliniat el.

„Nu stim daca situatia militara nu va escalada. Si, daca se intampla sa se inchida aeroportul pentru cateva zile, va fi foarte greu de plecat. Nu imposibil, dar foarte complicat – prin Iordania sau prin Portul Haifa. Nu vrem sa ajungem in situatia sa avem astfel de cazuri numeroase”, a completat ambasadorul.

Romanilor care sunt deja in Israel, Radu Ioanid le sugereaza, daca au bilete de intoarcere la o data indepartata, sa incerce sa plece cat mai curand. „Daca biletul lor de avion este peste 24, 48, 72 de ore si se simt in siguranta, sunt intr-un hotel unde exista un buncar, e mai bine sa stea pana cand compania cu care au venit onoreaza biletul de avion”, a mentionat Ioanid.

Ambasadorul a mai spus ca misiunea diplomatica nu considera o urgenta situatia israelienilor care au cetatenie romana si „care au locuinte aici si care au posibilitatea sa incerce, cu una, doua escale, sa plece din Israel spre Romania”.

El a indicat ca au existat cazuri in familii mixte, cand sotul a trebuit sa plece in armata si a ales sa trimita sotia si copiii in Romania.

Ioanid a amintit ca la aeroportul din Tel Aviv exista echipe ale Ministerului Afacerilor Externe dispuse sa acorde ajutor romanilor. (I.P.)

Leave a Reply