Invata sa salvezi o viata! Campanie de responsabilizare a participantilor la traficul rutier organizata de Diana Mihai, realizator emisiuni la 9TV Timisoara

Piata Operei din Timisoara va gazdui, duminica, 22 octombrie, intre orele 14-17, cea de-a III-a editie a Campaniei „Invata sa salvezi o viata!” – actiune de responsabilizare a tuturor participantilor la trafic, devenita deja o traditie a orasului de pe Bega.


Sub motto-ul „Impreuna pentru siguranta rutiera!”, editia din acest an reuneste un numar mai mare de parteneri:

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat – Timis, Inspectoratul de Politie Judetean Timis, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Timis, Penitenciarul Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Unitatea de Primiri Urgente – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara,  Help Trend, Hells Angels MC Timisoara, Timisoara Bikers MF, Moto Aikon, Vlad Neaga – VN Motorsport, Leo Borlovan – ABAS Timisoara, SpeCar, Mihoc Rally Team, Gao Racing Timisoara, Giurisici Motorsport, RTA/Romania Tuning Addicts si Doctor de Permise.

Evenimentul va debuta cu mesaje din partea organizatorului si a partenerilor campaniei, privind importanta respectarii legislatiei rutiere si a acordarii primului ajutor in mod corect.

Vor lua cuvantul:

Diana Mihai, organizator campanie, prof. univ. dr. Andrei Motoc, prorector si purtator de cuvant al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, dr. Mihai Grecu, seful Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara, sergent major Zorita Mircov, purtator de cuvant al ISU Timis, lt. col. Caius Saceanu, de la ISU Timis, locotenent Ionut Dan, loctiitor comandant Detasamentul 1 Pompieri Timisoara, subcomisar Ioan Lazar de la Serviciul Rutier Timis, din cadrul I.P.J. Timis, plutonier major Remus Mezinca, purtator de cuvant al I.J.J. Timis, comisar Liviu Stefanita Marica, directorul Penitenciarului Timisoara, pilotul Leo Borlovan, campionul Super Rally Timisoara, de la ABAS Timisoara, Darius Stepan, campionul judetean la automobilism, de la SpeCar, pilotul Sorin Mihoc, de la Mihoc Rally Team, pilotul Sergiu Tirla, de la Gao Racing, pilotul Marius Giurisici, de la Giurisici Motorsport, Vlad Neaga, multiplu campion national MotoRC, Valentin Buru, secretarul Asociatiei Timisoara Bikers, Ovidiu Szekeres, presedintele Asociatiei Moto Aikon, Sorin „Sunshine” Stanca, de la clubul Hells Angels Timisoara, instructorul auto Alex Vior, de la Doctor de Permise, Narghita Nonn, presedintele RTA/ Romanian Tuning Addicts si Adelin Bortis, presedintele Help Trend.

Duminica ne unim din nou fortele pentru cresterea sigurantei rutiere. Asadar, pe platoul din fata Operei, va fi pusa in scena simularea unui accident rutier cu trei victime, rezultat in urma coliziunii dintre doua autoturisme, care au incercat sa evite o trotineta, avand in vedere numarul mare de incidente cu aceasta categorie de participanti la trafic. In cadrul actiunii, vor fi expuse doua masini avariate in urma unui accident rutier grav, patru masini de concurs, doua monoposturi si 30 de motociclete

Veti vedea un exercitiu de descarcerare si demonstratii de prim ajutor acordat victimelor din autoturism – roluri jucate de Sorin Mihoc, Marius Giurisici si Narghita Nonn, transformati in „victime” prin efecte speciale de make-up realizate de Daniela Casuneanu Stanculete, campioana internationala la concursuri de profil.

Dupa salvarea victimelor si transportarea acestora la ambulanta, vor intra in scena politistii de la Biroul Rutier Timisoara, care vor incepe investigatiile la locul accidentului, pentru a vedea cauza celor intamplate; jandarmii vor asigura zona, iar politistii de penitenciar vor prelua „in arest” persoana vinovata de producerea accidentului, data in urmarire generala pentru un cumul de infractiuni.

De ce reluam anual aceste scenarii? Pentru ca fiecare dintre noi putem fi oricand martori ai unui accident rutier cu victime si ar fi ideal sa putem fi de ajutor pana la sosirea echipajelor de interventie. O singura secunda poate face diferenta dintre viata si moarte!

Alaturi de eforturile pompierilor si paramedicilor, medicii sunt cei care duc lupta grea in salvarea victimelor accidentelor rutiere. De aceea, este o bucurie ca si anul acesta s-au alaturat campaniei Unitatea de primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara, dar si Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, prin concursul careia vom oferi, gratuit, studentilor medicinisti si participantilor la campanie cate un exemplar din volumul „Primul ajutor in accidentele rutiere”, editia a doua, autori: Dan V. Poenaru, Iulian Popa si Diana Mihai.

Asadar, pentru ca acordarea primului ajutor in caz de accident este un factor primordial in salvarea unei victime accidentate, consideram extrem de importante diseminarea unor informatii si desfasurarea unor demonstratii publice care sa vina in sprijinul publicului larg.

Campania are la baza numeroasele marturii conform carora multi conducatori auto, martori ai unor evenimente rutiere, sunt reticenti in a acorda primul ajutor persoanelor ranite in accidente, pornind de la premisa ca le-ar putea dauna mai mult in contextul necunoasterii metodelor de interventie si informatiilor corespunzatoare in astfel de situatii.

Ne dorim ca mesajele noastre si ale colaboratorilor nostri nelipsiti sa ajunga la cetateni si ca un semnal de alarma privind numarul mare de accidente mortale din Timis. Impreuna atragem atentia asupra importantei respectarii legislatiei rutiere si a acordarii primului ajutor in mod corespunzator, promovand siguranta in trafic. (Diana Mihai – Organizator al Campaniei „Invata sa salvezi o viata!”)

 

Leave a Reply