Coruptie la ITM Bihor! Inspectorul sef adjunct Racz Nadia Florentina si alte trei inspectoare, acuzate ca cereau mita pentru a nu sanctiona munca la negru

Procurorii DNA Oradea au retinut-o, ieri, pe adjuncta sefului Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bihor, Racz Nadia Florentina, acuzata de luare de mita. In acelasi dosar, procurorii au pus alte trei persoane sub control judiciar pentru 60 de zile.


Cele trei persoane, Hriscu Daniela Viorica, Floruta Natalia Marioara si Buhas Aurica, inspectori de munca in cadrul IITM Bihor, sunt acuzate de asemenea de luare de mita, potrivit unui cominicat DNA remis vineri.

In ordonanta procurorilor se arata ca in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: „In perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, in contextul efectuarii unor controale, suspecta Racz Nadia Florentina si celelalte trei inculpate, actionand in echipe diferite, ar fi pretins si primit, in repetate randuri, de la mai multi oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse intre 2.000 lei si 4.000 lei.

Sumele de bani respective ar fi fost pretinse si primite de functionare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sanctiuni contraventionale, prevazute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care si pentru «munca la negru» (primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care acesta/acestia are/au contractul individual de munca suspendat)”.

Nadia Racz este inspectoare sefa adjuncta a ITM Bihor de la mijlocul anilor 2000, cu o scurta intrerupere intre anii 2009-2011. Potrivit celei mai recente declaratii de avere, inregistrata in luna martie a acestui an, in cursul anului trecut a incasat de la ITM venituri de 113.713 lei, din care 43.340 lei in urma unor procese intentate pentru sporuri de confidentialitate, dar si pentru a obtine o salarizare la limita superioara.

Sefa adjuncta a ITM Bihor detine o casa de locuit in Oradea, cu o suprafata de 240 mp, terenuri intravilane de 5.944 mp, asta dupa ce a vandut alte doua terenuri intravilane, obtinand astfel 55.000 euro. De asemenea, Racz detine si doua autoturisme Mercedes, precum si actiuni la o firma. Pe de alta parte, Racz are si de rambursat un credit de 98.000 lei contractat in urma cu doi ani si scadent in 2025. (V.E.)

Leave a Reply