Un aradean care a facut parte din Legiunea Straina, primul mercenar roman ucis pe frontul din Ucraina. „Un razboi care nu trebuia sa fie al tau”

Un aradean in varsta de 27 de ani a murit pe frontul din Ucraina, fiind, cel mai probabil, primul roman mort in razboiul din tara vecina. Era inrolat voluntar, in divizia luptatorilor straini care ajuta trupele Kievului sa respinga invazia ruseasca.


Grupul de lupta „Getica”, format exclusiv din luptatori vorbitori de limba romana, in Ucraina, anunta, pe pagina de Facebook, decesul romanului, dar doar dupa ce acesta a fost confirmat de prietena tanarului, care este ucraineanca.

”Eroul aradean Rudolf Wittmann, de doar 27 de ani, este, dupa informatiile noastre, primul roman cazut la datorie in Ucraina. Cu lacrimi in ochi, impartasim durerea nemarginita a familiei si aducem sincere condoleante celor apropiati, prietenilor si colegilor”, au scris reprezentantii Grupului de lupta.

Rudolf Wittman, nascut si crescut in Arad, a plecat in urma cu un an pe frontul din Ucraina. Acolo si-a gasit insa sfarsitul, la doar 27 de ani, in timp ce lupta pentru dreptate si libertatea altora. Acolo si-a gasit si dragostea: pe Ivanna, o ucraineanca.

Tanara a postat un mesaj emotionant pe retele sociale, la scurt timp dupa moartea lui. „Ti-ai dat viata pentru Ucraina, pentru un razboi care nu trebuia sa fie al tau, dar ai fost aici ca sa putem avea un viitor”, sunt cuvintele tinerei careia romanul i-a promis ca ii va dedica viata, la finalul razboiului.

Inainte sa ajunga pe frontul din Ucraina, Rudolf s-a antrenat timp de cinci ani in cele mai grele conditii, alaturi de Legiunea Straina. Cei care l-au cunoscut au doar cuvinte de lauda despre el.

„Isi dorea sa faca dreptate, sa faca un bine in lumea asta. Dupa ce si-a terminat contractul in Legiune, a fost asa intamplator ca atunci a inceput razboiul in Ucraina. Pentru ca el avea deja experienta, s-a dus sa ajute oameni simpli, copii, batrani”, spune Renata Zambori.

De asemenea, Marcus Jivan, unul dintre prietenii apropiati, este si cel care l-a condus pana la granita cu Ucraina, in momentul in care Rudolf a decis ca vrea sa ia parte la razboi. „Pentru mine e un erou, sunt foarte mandru de el. L-am apreciat tot timpul. O persoana foarte calculata, calma, o inima de aur. Ar fi dat tot pentru tine, nu ar fi contat. A fost foarte perseverent, foarte dedicat. In mai putin de un an a invatat ucraineana, deci un spirit extraordinar. Nu as fi putut face ce a facut. O ambitie de fier e putin, si fierul se indoaie. El a fost efectiv ca diamantul, indestructibil”.

Potrivit oficialilor de la Kremlin, de la inceputul razboiului, peste 1.500 de mercenari romani ar fi luptat de partea Ucrainei. (V.E.)

Leave a Reply