Importante modificari in colectarea deseurilor: RETIM si ADID Timis trec la actiune in Campania Eticheta Rosie – Colecteaza separat, neaparat! (P)

Legislatia nationala din domeniul deseurilor a suferit schimbari semnificative, in ultima vreme. Aceste schimbari au impus reguli si sanctiuni mai stricte, pe care RETIM si ADID Timis sunt acum obligati sa le implementeze. Un exemplu notabil al acestor schimbari este articolul de lege care solicita operatorilor sa verifice continutul recipientelor, pubelelor sau sacilor, inainte de colectare.


RETIM trebuie sa se asigure ca nu exista in recipiente alte deseuri decat cele menajere, precum si ca deseurile sunt colectate separat. In prima situatie suntem obligati sa nu colectam, iar in a doua situatie vom factura un tarif penalizator, respectiv dublu tarifului obisnuit in luna in care se constata neregulile.

Din aceste motive, RETIM si ADID Timis introduc noua abordare anuntata prin campania de informare Eticheta Rosie: se face verificarea recipientelor inainte de colectare.

„Aceasta campanie este esentiala pentru a informa cetatenii asupra obligatiei de colectare separata si pentru a evita penalizarile prevazute de lege. Eticheta Rosie este un apel la actiune pentru toti locuitorii din Timis. Evitarea penalizarilor si crearea unei comunitati responsabile depind de implicarea fiecaruia dintre noi in acest proces”, a declarat Cristian Mos, vicepresedinte CJ Timis si presedinte ADID Timis.

„Modificarile legislative ne obliga sa actionam ferm pentru a nu mai accepta colectarea altor deseuri decat a celor menajere sau de a aplica tariful dublu acolo unde se constata ca deseurile nu au fost separate corect. Regulile de colectare separata sunt introduse in legislatie de mai bine de 10 ani, dar inca mai sunt utilizatori care nu le respecta din diverse motive. Suntem determinati sa schimbam aceasta realitate si sa atragem atentia asupra obligatiei legale de a colecta separat deseurile”, a completat Dan Pascu, director general RETIM.

Situatia colectarii la sursa, modul in care utilizatorii serviciului de salubritate fac separarea deseurilor s-a imbunatatit constant, dar exista inca multe situatii in care nu sunt respectate regulile, creand astfel o problema in sortarea, tratarea si valorificarea deseurilor. Pentru a-i informa pe utilizatori referitor la acest nou mod de lucru, RETIM si ADID Timis au lansat in 1 august campania Eticheta Rosie.

In septembrie, cunoscutul vlogger Mircea Bravo s-a alaturat RETIM si ADID Timis pentru a atrage atentia asupra importantei respectarii regulilor si a consecintelor ce vor aparea in caz contrar. Colectarea corecta nu este doar o recomandare, ci o necesitate legala pentru intreaga comunitate. Trebuie sa ne asiguram ca suntem informati si ca respectam legea.

Mesajul campaniei Eticheta Rosie e transmis prin toate canalele de comunicare disponibile: distribuire de fluturasi din casa in casa; afise; panouri stradale; afisare pe mijloacele de transport in comun (tramvaie si autobuze); in presa locala – inclusiv la principalele posturi de radio si de televiziune; SMS-uri si email-uri catre baza de clienti RETIM; notificari in posta – impreuna cu factura; precum si prin social media, unde clipul campaniei a fost vizualizat in Timis de 1 milion de ori pe YouTube, iar pe Facebook s-a distribuit catre 300.000 de timiseni.

Incepand din 30 octombrie, in cadrul campaniei Eticheta Rosie, echipele mixte RETIM si ADID Timis au inceput verificarile recipientelor de colectare. Atunci cand se identifica o neconformitate, se intocmeste un proces-verbal de constatare ce va fi trimis automat si catre autoritatile locale (Politie Locala, Primarie). Acestea din urma, independent de masurile RETIM, vor putea da amenzi intre 5.000 lei si 15.000 lei persoanelor fizice si intre 40.000 lei si 60.000 lei persoanelor juridice pentru nerespectarea obligatiei de colectare separata pe categorii de deseuri.

Dupa intocmirea procesului-verbal, pentru a clarifica situatia pentru toti cei implicati (utilizator, operator, autoritate publica locala), se va lipi o eticheta autocolanta pe recipientul verificat. Eticheta, de culoare rosie, va contine informatii relevante precum tipul de neconformitate, numarul de proces-verbal, data verificarii si penalizarea aplicata: aplicarea tarifului dublu sau necolectarea recipientului. Utilizatorul care a incalcat regulile de colectare separata va fi notificat prin email sau SMS, daca aceste date sunt corect inregistrate in baza de date RETIM. Daca descoperiti pe recipient Eticheta Rosie RETIM, puteti lua legatura cu operatorul pe email – contractare@retim.ro, pentru a solicita un exemplar al procesului-verbal.

„Suntem convinsi ca, in final, aceste masuri vor aduce rezultatele scontate: o imbunatatire calitativa si cantitativa a colectarii separate in beneficiul tuturor utilizatorilor, avand in vedere si faptul ca veniturile obtinute din vanzarea deseurilor reciclabile vor fi deduse din factura”, a incheiat directorul general RETIM.

Pentru mai multe informatii si detalii despre campania Eticheta Rosie, puteti sa vizitati site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau sa contactati operatorul pe email contractare@retim.ro sau la telefon +40 374 885 692. (I.P.)

Leave a Reply