Caravana Gaudeamus a ajuns la Timisoara! Cel mai citit targ de carte, cadoul Radio Romania pentru ascultatori la aniversarea a 95 de ani

Caravana Gaudeamus Radio Romania, ultima editie din acest an, se desfasoara, in perioada 1 – 5 noiembrie, in Capitala Culturala Europeana, Timisoara. Evenimentul este gazduit, in premiera, de Centrul Regional de Afaceri Timisoara si a fost deschis, ieri, 1 noiembrie, ziua in care Radio Romania, organizatorul evenimentului, implineste 95 de ani de existenta neintrerupta.


Cel mai citit targ de carte din tara, de la cel mai ascultat radio, a ajuns acum la editia cu numarul 13 la Timisoara, si 140 in istoria de trei decenii a acestui proiect national, palmares care confirma statutul de reper al pietei nationale de carte al intregului program, initiat si derulat de Radiodifuziunea Romana.

Cu acest prilej, scriitorul Robert Serban, presedintele onorific al Targului de Carte Gaudeamus Timisoara, a declarat:

“Acest spatiu al Targului de Carte Gaudeamus Radio Romania de la Timisoara, incepand de miercuri 1 noiembrie, pana duminica, reuneste cetatenii in jurul celui mai important obiect, cartea, care a format omenirea si ne-a adus in punctul acesta cel putin intelectual.

Este un lucru formidabil, o dovada a puterii cuvantului tiparit. De 29 de ani, Radio Romania organizeaza acest targ foarte important pentru educatia si cultura romanului. Datorita acestor targuri de carte, viata intelectuala merge mai departe cu succes. A citi este un exercitiu intelectual fundamental pentru pentru cetatean si poate cel mai simplu. A citi este simplu, iar un targ de carte iti ofera foarte multe variante de lectura si carti pentru toate gusturile”.

Iata cateva date din programul Caravanei Gaudeamus Radio Romania:

  • 40 de participanti, reprezentand cateva dintre cele mai active domenii din industria cartii si a materialelor educative – edituri, agentii de difuzare de carte romaneasca si straina, producatori si distribuitori de jocuri educationale si muzica, le propun timisorenilor cele mai recente aparitii editoriale, best seller-uri si titluri in curs de afirmare, oferte si pachete speciale.
    ● Cele 12 evenimente programate cu acest prilej – lansari si prezentari de carte, sesiuni de autografe, dezbateri – vor oferi vizitatorilor targului prilejul de a se intalni cu cei mai cunoscuti si mai indragiti scriitori timisoreni.
    ● Alaturi de evenimentele derulate in cadrul targului si de informatii utile vizitatorilor, pagina Facebook Radio Romania Gaudeamus va gazdui numeroase concursuri cu premii in carti, oferite de participantii la aceasta editie.
    ● Prin intermediul standurilor virtuale, „oglinda” targului desfasurat in formatul clasic si al evenimentelor transmise live, website-ul www.gaudeamus.ro va oferi si celor care nu vor fi prezenti in Timisoara in acest interval prilejul de a participa online la editia 2023.

Miercuri, 1 noiembrie, Radio Romania a aniversat 95 de ani de la prima transmisie in eter. “Alo, alo, aici Radio Bucuresti!” au fost primele cuvinte care s-au auzit la radio. Profesorul Dragomir Hurmuzescu, primul presedinte al Consiliului de Administratie al nou infiintatei Societati de Difuziune Radiotelefonica din Romania, este cel care a facut acest fapt posibil.

Ca recunoastere a rolului determinant al Radioului in istoria Romaniei, Parlamentul Romaniei a adoptat, la 24 decembrie 2019, Legea nr. 255/2019 privind instituirea zilei de 1 noiembrie ca Zi Nationala a Radioului.

Din 1928, Radioul public si-a asumat o misiune extrem de importanta si, in cei 95 de ani de existenta neintrerupta, a transmis toate evenimentele semnificative din istoria Romaniei.

La postul public de radio, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, la 23 august 1944, a fost facut anuntul ca Romania s-a alaturat aliatilor. Vocile revolutiei anticomuniste din decembrie 1989 au fost auzite in toata tara si gratie Radioului public. In zilele noastre, guvernantii, politicienii, societatea civila aleg in fiecare zi postul public de radio pentru a transmite mesaje catre romani.

Timp de 95 de ani, pe timp de pace sau razboi, in vremuri de prosperitate sau de criza, de-a lungul tuturor regimurilor politice, Radioul public a ramas un reper de credibilitate. Dand dovada de echidistanta, onestitate si exigenta profesionala, jurnalistii posturilor Radio Romania au castigat increderea milioanelor de ascultatori.

Cu atat mai mult acum, in aceasta perioada dificila – nu doar pentru Romania, ci si pentru intreaga lume – oamenii au nevoie de stabilitate, de incredere, de seriozitate. Spunem cu mandrie ca posturile Societatii Romane de Radiodifuziune ofera ascultatorilor lor toate acestea, zi de zi.

Cu o cota de piata de 30% la nivel national si cu peste 3,6 milioane de ascultatori zilnic, Radio Romania este lider de piata, conform ultimului studiu de masurare a audientei. Radio Romania Actualitati ramane pe primul loc in Bucuresti, cu o valoare a cotei de piata de 16,5%, mult deasupra urmatorilor clasati, fiind ascultat zilnic de 231.000 de ascultatori. (I.P.)

Leave a Reply