Presedintele CCIA Timis, a doua oara pe scena Topului National al Firmelor. Cifra de afaceri cumulata a firmelor premiate, 279,3 miliarde de euro

Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, doamna Florica Chirita, a participat, in seara zilei de 2 noiembrie, la cea de-a 30-a editie aniversara a Topului National al Firmelor pentru anul 2022, desfasurata sub genericul „Economia merge inainte”.


Pentru a doua oara consecutiv, singurul presedinte femeie din sistemul cameral romanesc a fost invitata pe scena pentru a inmana doua premii speciale din cele 8 acordate: Romcarbon S.A. – Premiul de Excelenta in Afaceri „Cel mai mare randament pentru investitori inregistrat in 2022 de o companie din indicele BET-XT al Bursei de Valori Bucuresti” si Banca Comerciala Romana – Premiul de Excelenta in Afaceri pentru implementarea si promovarea finantarilor verzi pe piata de capital in 2022.

”Va felicit pentru rezultatele remarcabile obtinute si va urez mult succes, tenacitate si puterea de a invinge greutatile. Sa privim trecutul cu mandrie si viitorul cu incredere si speranta!”, a spus in mesajul sau presedintele CCIAT.

In deschiderea Galei, presedintele CCIR, domnul Mihai Daraban, s-a adresat companiilor laureate dar si guvernantilor:

Din cifrele pe care le-am vazut, care ne-au parvenit de la organele fiscale, comparand perioadele similare 2021 cu 2022, am vazut ca sunt 44.000 de firme in plus care au depus bilantul la organele fiscale. Dar ceea ce este mai important, mai spectaculos, este ca cifra de afaceri a crescut de la 392 de miliarde de euro la 494 de miliarde de euro, deci o crestere semnificativa. Nu in ultimul rand, profitul brut a crescut de la 41,5 la 54,6 miliarde de euro.

Ne dorim sa o tinem asa daca suntem lasati in pace. Spun aceste lucruri pentru ca am cateodata sentimentul ca si daca am tripla cifra de afaceri sau profitul nu vom putea satisface apetitul de consum al statului roman, al aparatului administrativ in mod special. Eu cred ca, prin aceste cifre, noi dovedim ca ne-am facut datoria cu prisosinta fata de bugetul statului si cateodata nu intelegem de ce sa fim pedepsiti. Mai mult de atat, Camera de Comert nu este reprezentantul celor 360.000 de firme care nu depun bilantul fiscal, desi figureaza active si in functiune la Ministerul Justitiei”.

Judetul Timis se poate mandri cu firme care an de an se claseaza pe cele mai inalte pozitii in Topul National. Anul acesta, Timisul a fost reprezentat de 560 de companii, cele mai multe din domeniul Industrie, care s-au clasat in primele zece pozitii, dintre care 73 au ocupat cea mai inalta treapta a podiumului.

Cea de-a 30-a editie a Topului National al Firmelor a reunit reprezentanti ai celor mai performante companii din tara, personalitati ale autoritatilor publice centrale, presedinti ai camerelor de comert judetene.

Firme timisene la Topul National al Firmelor

TOPUL NATIONAL 2023 IN CIFRE

La realizarea clasamentului Topului National al Firmelor 2023 au fost analizate 846.452 de bilanturi financiar-contabile ale companiilor active in Romania. Dintre acestea, 327.867 de bilanturi au intrat in competitia pentru primele 10 pozitii in clasamentul national, in conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementata de Camerele de Comert in toate judetele tarii.

Un numar de 13.030 de firme s-au clasat pe primele 10 pozitii. Cifra de afaceri cumulata a acestora este de 279,3 miliarde de euro, iar profitul din exploatare al companiilor a insumat 26,97 miliarde euro. Ponderea profitului din cifra de afaceri a reprezentat 9,6% din cifra totala de afaceri.

In ceea ce priveste numarul total de salariati al companiilor clasate pe primele 10 pozitii, acesta a fost de 1.359.833.

Cele mai semnificative domenii, ca pondere, dupa numarul de companii incluse in top 10, sunt industria (35,1%) si serviciile (28,4%), urmate de comert (20,7%), agricultura, silvicultura si pescuit (4.9%), constructii (4,6%), cercetare-dezvoltare si high-tech (3,7%), turism (2,3%).

In functie de cifra de afaceri, comertul are o pondere de 44,8% din cifra totala de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,6%) si servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt in domeniul industrie, cu un profit de 45,9% din profitul total si o pondere a profitului de 12,4% din cifra de afaceri a companiilor din industrie. (Sursa: CCIR)


Informatii suplimentare la tel. 0722 503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic, consilier Relatii Publice.

(Impact Press)

Leave a Reply