SHARE: Teatrul National din Timisoara devine, pentru trei zile, capitala europeana a teatrelor publice din Europa

Teatrul National din Timisoara devine capitala europeana a teatrelor publice din Europa. Astfel, intre 9 si 12 noiembrie, Nationalul timisorean gazduieste Conferinta Internationala a Conventiei Teatrale Europene, cea mai extinsa retea teatrala a Europei. Peste 80 de reprezentanti ai celor 59 de teatre membre din peste 35 de tari au confirmat prezenta la acest prestigios eveniment teatral.


Conventia Teatrala Europeana – ETC – a fost creata in 1988 cu scopul de a promova circulatia europeana a spectacolelor de teatru, a conceptelor teatrale si a patrimoniului spectacologic si lingvistic al tarilor care alcatuiesc acest construct integrator al Uniunii Europene.

SHARE, titlul acestei editii a Conferintei Internationale de Teatru, impartaseste pe deplin principiile Teatrului National din Timisoara privind cercetarea noilor realitati europene, dialogul si colaborarea, definindu-se ca purtatoare a mesajului profesionalismului, schimbului de idei si de experiente si, in ultima instanta,  ca purtatoare a mesajului democratic si umanist.

Teatrul National din Timisoara este membru al Conventiei Teatrale Europene din anul 2010, aceasta editie a Conferintei Internationale fiind a doua pe care o organizeaza, la sapte ani dupa prima intalnire europeana a teatrelor din Europa la Timisoara.

In cadrul Conferintei Internationale de Teatru de la Timisoara, membrii Conventiei Teatrale Europene vor analiza, in termeni de similitudini si diferente, parcursul teatrelor publice din Europa si vor reflecta asupra felului in care noile realitati istorice, politice sociale si culturale provoaca unitatea teatrala europeana si, nu in ultimul rand, vor dezvolta formule prin care teatrele membre sa isi poata acorda particularitatile de functionare intr-o serie cat mai extinsa de proiecte comune si colaborari, de participari in programele europene initiate si gestionate de ETC.

In sfarsit, reprezentantii celor 35 de teatre europene vor  fi alaturi de spectatorii din Timisoara la trei dintre cele mai renumite si mai indragite spectacole ale Teatrului National: Exod, regia Oskaras Koršunovas – joi, 9.11, ora 19, la Sala Mare, Vocile orasului – Central Park, coregrafia Pál Frenak – vineri, 10.11, ora 19, la Sala 2 si Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese in regia lui Radu Iacoban – sambata, 11.11, ora 19, de asemenea, la Sala Mare. (I.P.)

Leave a Reply