Nadia Murad, laureata cu Premiul Nobel pentru Pace dupa ce a demascat atrocitatile ISIS, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest Timisoara

Prima femeia care a avut taria de caracter sa demaste atrocitatile comise de autointitulatul ISIS a sosit in Romania. Laureata a Premiului Nobel pentru Pace, in anul 2018, Nadia Murad a devenit cel mai nou membru al comunitatii academice din Timisoara. Irakianka a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest.


Nadia Murad a primit titlul Doctor Honoris Causa in aplauzele unei sali pline de oameni. Nascuta in 1993, intr-un sat din nordul Irakului, in comunitatea yazida, Nadia Murad are o poveste tulburatoare in spate.

In 2014, cand gruparea terorista ISIS i-a invadat satul, a fost martora unor atrocitati inimaginabile, inclusiv la uciderea familei ei. Avea doar 21 de ani cand a fost rapita si vanduta ca sclava sexuala.

“Mii de barbati yazidi au fost ucisi, iar mii de femei si fete au fost luate in captivitate si vandute ca sabbaya sau sclave. Am fost supuse la violente sexuale menite sa ne distruga atat trupurile, cat si comunitatile noastre”, marturiseste Nadia Murad, Laureata a Premiului Nobel pentru Pace.

Nadia a avut norocul sa scape din infern. Putea sa se retraga intr-un loc sigur, insa a ales sa inceapa o calatorie impresionanta prin intreaga lume. “In ultimii noua ani mi-am facut misiunea de a spune lumii ce ni s-a intamplat si de a milita la nivel global pentru dreptate pentru supravietuitorii acestor atrocitati”, spune Nadia Murad.

”Doamna Murat este in prezent Ambasador al Bunavointei pentru Demnitatea Supravietuitorilor Traficului de Pesoane. Si este vocea multor celor care se simt oprimati”, explica rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Din 2016 este ambasadoare ONU, iar in acelasi an a fost si nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a castigat dupa doi ani.

Este o mare onoare sa fiu premiata cu acesta distinctie valoroasa. Am muncit neintrerupt sa ajut victimele violentei sexuale, dar si sa fiu o voce a tuturor femeilor care au fost supuse violentei de orice natura”, afirma Nadia Murad.

La 30 de ani, Nadia Murad continua sa fie singura femeie din lume care a avut taria de caracter sa demaste atrocitatile comise de autointitulatul Stat Islamic. (E.T.)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply