Teatrul National din Timisoara continua reconversia fostului manej imperial din vremea imparatesei Maria Theresa in cea mai moderna sala de spectacole din tara

De Ziua Nationala a Romaniei, Teatrul National din Timisoara face un pas mai departe in demersul sau prioritar de a creste societatea romaneasca prin Cultura.


In urma finalizarii procesului de licitatie, in 29 noiembrie, Teatrul National din Timisoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare si de executie a lucrarilor de modernizare a Salii 2 cu o asociere de trei firme.

Sustinut si finantat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect in obiectivele Programului national «Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023», in deplina asumare a rolului sau pentru viitor, Teatrul National incepe de astazi pregatirea noii Sala 2 pentru Timisoara, pentru oamenii care vor veni.

Sala 2 reprezinta mostenirea Capitalei Europene a Culturii, felul in care Teatrul National din Timisoara determina construirea Romaniei pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului National continua sa fie o poveste de succes a Timisoarei, intrand rapid in constiinta publicului ca marca de identitate si, in egala masura, construind in jurul sau, prin atitudine, un public fidel.

Preluata ca un proiect de reconversie culturala in anul 2008, Sala 2 a fost redeschisa pentru public intr-o forma noua in 2010.

Redeschiderea Salii 2 a reprezentat, de altfel, momentul in care ideea ca Timisoara sa intre in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii a fost pentru prima data lansata in spatiul public si tot Sala 2 este locul in care, la invitatia Teatrului National, Timisoara a decis acest lucru, constituind Asociatia dedicata acestui scop.

Sala 2 s-a transformat dintr-o metafora intr-una dintre cele mai performante sali de spectacol din tara si intr-o agora a principiilor si a ideilor care insufletesc spiritul orasului.

Si, pentru ca un succes inseamna o poarta deschisa catre viitor, Sala 2 se pregateste sa devina un centru teatral pentru Timisoara viitorului, facand un pas important inainte in infrastructura culturala a Romaniei.

Extinderea Salii 2 va oferi spatiului de joc proportiile specifice salilor de spectacole, astfel incat sa raspunda standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum si dotarea cu echipamente de scena performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o noua sala studio, precum si noi spatii dedicate atat publicului de teatru, cat si cetatenilor, ca spatii de loisir sau spatii expozitionale.

Continuand procesul de prezervare a fostului manej, cladirea existenta va fi consolidata, protejata de fatade laterale din sticla si pusa in valoare prin iluminat arhitectural, fara a afecta spatiul verde din Parcul Civic. Lucrarile vor incepe odata ce proiectul tehnic va fi finalizat si aprobat, precum si dupa obtinerea autorizarii de construire, noua Sala 2 urmand sa se redeschida, in noua ei configuratie, la mijlocul anului viitor.

Asadar, in pragul marii sarbatori a Romaniei, Teatrul National din Timisoara deschide un capitol nou pentru Timisoara – Capitala Europeana a Culturii si pentru generatiile care vor trai, vor invata si vor munci in Timisoara in anii care urmeaza.

Multumim Ministerul Culturii, finantatorul si principalul sustinator al acestui proiect si al misiunii Teatrului National, si invitam toate autoritatile locale sa se bucure alaturi de noi de sansa de a construi Sala 2023.

Teatrul National este fericit sa ureze prin faptele sale: La multi ani, Romania! (Teatrul National din Timisoara)

Leave a Reply