Timisoara, polul cultural si diplomatic al Romaniei: 14 ambasadori participa la inchiderea programului Capitala Europeana a Culturii

Primarul Municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a primit astazi vizita mai multor ambasadori si reprezentanti ai diplomatiei europene si internationale. Pe langa intalnirile bilaterale, inaltii oficiali au luat parte la o reuniune comuna in Sala de Consiliu a municipalitatii. Au fost prezenti ambasadorii Germaniei, Suediei, Belgiei, Austriei, Bulgariei, Egiptului, Spaniei, Greciei, Ciprului, Bangladeshului, Poloniei, Olandei, Portugaliei si Japoniei.


In aceste zile, sarbatorim impreuna castigarea unui pariu care parea imposibil. Capitala Culturala a schimbat atat modul in care Timisoara se vede ca oras care merita vizitat, cat si modul in care este vazuta in plan extern.

Cei care vin aici au surpriza de a le fi contrazise prejudecatile, pentru ca Timisoara este un oras european, deschis, viu, vibrant. Va multumesc pentru sustinerea pe care ati oferit-o orasului, devenind si ambasadori ai Timisoarei. S-au construit conexiuni intre comunitati, schimburi culturale, s-au deschis noi oportunitati economice. Europa are nevoie de povesti pozitive, iar Timisoara va fi in continuare o voce puternica, prin propria ei poveste despre speranta si incredere” a transmis primarul Dominic Fritz.

Discutiile au vizat si impactul pe termen lung al programului, modul in care acesta va determina dezvoltarea orasului in perioada urmatoare. Cultura va continua sa modeleze orasul si sa fie motor de dezvoltare locala si regionala. Investitiile in infrastructura culturala vor continua, cu inca doua cinematografe, proiectul unui nou sediu pentru Filarmonica, dar si cu introducerea in circuitul cultural a unor spatii neconventionale. De asemenea, vor exista burse pentru artisti, prin care Timisoara va continua sa atraga energiile creative din tara si din lume.

Primarul Dominic Fritz a avut intrevederi bilaterale cu Excelenta Sa, dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Excelenta Sa, Paulo Cunha Alvez, ambasadorul Portugaliei si cu Excelenta Sa, Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei.

Edilul timisorean a adresat multumiri diplomatului german pentru sprijinul financiar de peste 500.000 de euro destinat evenimentelor capitalei culturale. In cadrul intrevederii cu reprezentantul Portugaliei a fost discutata experienta comuna a programului Capitalei Culturale, avand in vedere ca orasul Porto a detinut acest titlu in 2001.

Ambasadorul Japoniei si-a exprimat aprecierea fata de activitatea celor doua centre culturale japoneze din Timisoara, cel de la Universitatea de Vest, respectiv cel din cadrul Universitatii Politehnica. De asemenea, a precizat ca, printre voluntarii Capitalei Culturale, au fost si cativa cetateni japonezi. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply