Profesorii care cer favoruri sexuale de la elevi sau studenti pentru a-i trece examenele, inchisoare intre 8 luni si 4 ani

Judecatorul Cristi Danilet atrage atentia ca, in Monitorul Oficial nr. 1, a fost publicata Legea nr. 430/2023, care se refera la sanctionarea profesorilor care cer favoruri sexuale de la elevi/ studenti pentru a le pune note mai mari, a-i trece examenele, a nu-i trece absenti cand chiulesc sau a nu-i sanctiona disciplinar daca incalca regulamentele scolare.


Astfel, art. 299 din Codul penal se modifica, in sensul ca de acum se prevede in mod expres ca profesorul care ia mita sub forma de favoruri de natura sexuala se va pedepsi pentru infractiunea de „folosire abuziva a functiei in scop sexual” cu inchisoare de la 8 luni la 4 ani si interzicerea pentru o perioada de 1-5 ani de a mai practica profesia. Noua prevedere intra in vigoare pe 7 ianuarie 2024.

Reamintim ca astfel de condamnare va fi inscrisa nu doar in cazier, ci si in Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. La angajare, orice profesor trebuie sa prezinte un certificatul de integritate comportamentala (Legea nr. 118/2019).

(Impact Press)

Leave a Reply