Hristos se rodi! Sarbii din Timisoara au aprins badnjakul si au dat startul sarbatorilor de iarna pe rit vechi

Ajunul Craciunului pe rit vechi a fost sarbatorit, potrivit traditiei, si de sarbii din Timis, cea mai numeroasa comunitate de sarbi din Romania. In curtea celor trei biserici sarbesti din Timisoara, dar si in proximitatea celor 52 de biserici si cinci manastiri sarbesti din Romania, aseara, in 6 ianuarie, s-a aprins “badnjakul”, stejarul ale celor carui scantei semnifica bogatie.


Badnjakul este o ramura de stejar pe care o aducem in curtea bisericii, o aprindem. Semnifica puterea credintei noastre, care este precum stejarul, o esenta tare. Iar esenta credintei noastre este Dumnezeu.

Aceste traditii nu au o importanta deosebita decat daca se completeaza si se confirma in slujba bisericii, si anume in Sfanta liturghie. Acolo constientizam ca Hristos s-a nascut. Despre asta este vorba la Craciun.

Paiele presarate in biserica si in casele oamenilor reprezinta locul unde s-a nascut mantuitorul nostru Isus Hristos. Stim ca s-a nascut in ieslea din Bethleem”, spune preotul paroh Milan Mijokovici de la Catedrala Ortodoxa Sarba din Piata Unirii.

 

Aseara, sarbii si-au urat „Hristos se rodi” (Hristos s-a nascut). Duminica, 7 ianuarie, in prima zi de Craciun, vor pune pe masa friptura numita „pecejnica”, iar prajitura traditionala pentru aceste sarbatori este „cesnica”, care un banut in el.  

Revelionul dupa calendarul vechi va avea loc peste o saptamana, in 13 ianuarie.

Conform recensamantului din 2022, numarul sarbilor din Romania a scazut la 10.058, in conditiile in care, in urma recensamantului din 2011, erau in jur de 24.000.

Alaturi de sarbi, sarbatoresc Craciunul dupa calendarul Iulian si etnicii ucrainieni, lipovenii rusi si armenii din Banat. (E.T.)

Leave a Reply