ANM: Cat tine valul de frig, unde vor fi -16 grade si cand va ninge / Prognoza meteo pentru perioada 8-21 ianuarie

Regimul termic estimat in urmatoarele doua saptamani (8 – 21 ianuarie) va caracteriza, in general, o vreme rece, desi temperaturile vor fi apropiate de normele perioadei, in timp ce precipitatiile sub diferite forme isi vor face simtita prezenta in intreaga tara, in anumite intervale, arata prognoza de specialitate, publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).


In Banat, in prima saptamana, valorile termice diurne vor fi apropiate de normele perioadei, cu medii in general de 0 – 2 grade, insa cele nocturne vor caracteriza o vreme rece cu medii ale minimelor de la -8 la -4 grade.

In a doua jumatate a intervalului, temperatura aerului va creste, astfel ca maximele se vor situa intre 3 si 6 grade si minimele intre -4 si -2 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in intervalele 8-9 ianuarie, respectiv 16-21 ianuarie.

In Crisana, pana spre finalul primei saptamani, maximele se vor mentine la valori usor sub normele perioadei, cu medii de 0 – 2 grade, insa noaptea va fi foarte rece, astfel incat minimele vor oscila intre -8 si -4 grade. Ulterior, temperatura aerului va avea tendinta de crestere pana la valori in jurul normelor climatologice, cu medii diurne de 2 – 4 grade si nocturne intre -5 si -2 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in intervalele 8-9 ianuarie, dar si 16-21 ianuarie.

In Transilvania, in prima saptamana, valorile termice vor avea unele variatii, cele diurne se vor situa in jurul celor normale pentru aceasta perioada, cu medii ale maximelor de pana la -3 grade, iar cele nocturne vor caracteriza o vreme rece, chiar geroasa, indeosebi in noptile de 9 si 12 ianuarie, cu medii de la -13 la -5 grade. Apoi, temperatura aerului va fi in crestere pana la valori usor peste normele perioadei, cu medii ale valorilor diurne de cel mult doua grade si ale celor nocturne de cuprinse intre -6 si -3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in intervalele 8-9 ianuarie, respectiv intre 17 si 20 ianuarie.

In Maramures, valorile termice diurne vor fi usor sub normele perioadei in prima saptamana, cu medii ale maximelor de 0 pana la -2 grade, in ziua de 13 ianuarie. Din 15 ianuarie si pana la sfarsitul intervalului, temperatura aerului va fi in crestere, pana la medii de doua grade. Minimele vor avea variatii in prima saptamana si vor caracteriza o vreme rece (indeosebi in noptile de 9 si 12 ianuarie), cu medii in general intre -10 si -5 grade. Ulterior, minimele termice vor creste spre o medie de -4 grade, in data de 18 ianuarie, valoare ce se va mentine pana la finalul intervalului. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in intervalul 8-9 ianuarie si 16-21 ianuarie.

In Moldova, in primele zile din interval, vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata in cea mai mare parte a regiunii, astfel incat media maximelor va varia intre -8 si -6 grade, iar a minimelor de pana la -14 grade. In intervalul 10 – 14 ianuarie vor fi variatii de la o zi la alta si perioade cu valori termice mai mari. Maximele vor fi intre -4 si 2 grade, iar minimele intre -12 si -2 grade. Mai tarziu, regimul termic nu va mai avea oscilatii majore, astfel ca valorile diurne se vor situa in jurul a 2 grade, iar cele nocturne vor oscila intre -6 si -4 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare, indeosebi in zilele de 8 si 12 ianuarie si din nou spre finalul perioadei prognozate.

In Dobrogea, vremea se va raci semnificativ in primele zile din interval, astfel incat mediile maximelor vor cobori de la 2 la -4 grade, iar ale minimelor de la 6 la -8 grade. Intre 10 si 13 ianuarie vor fi oscilatii rapide de la incalzire la racire, astfel incat maximele vor avea medii intre -2 si 4 grade, iar minimele intre -10 si -4 grade. In a doua saptamana de prognoza, regimul termic se va stabiliza la valori diurne de 4 grade si nocturne de -2 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in zilele de 8, 9, 10, 12 ianuarie si din nou dupa data de 15 ianuarie.

In Muntenia, in prima saptamana de prognoza, vor fi variatii termice semnificative. Astfel, mediile maximelor vor varia intre -2 si 4 grade, iar minimele vor fi cuprinse intre -10 si 2 grade, cu cele mai scazute valori in zilele de 9 si 13 ianuarie, respectiv cele mai ridicate pe 8 si 11 ianuarie. A doua saptamana va aduce un regim termic relativ constant, ce va fluctua intre 4 si 6 grade, in media maximelor, si de la -6 si -2 grade a minimelor. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in primele doua zile a perioadei estimate, in 13 ianuarie si din nou dupa data de 17 ianuarie.

In Oltenia, regimul termic va avea variatii semnificative in prima saptamana din interval, astfel incat cel diurn se va situa intre -2 si 4 grade, iar cel nocturn intre -8 si 2 grade, mediat regional, cu cele mai reci zile in 9, 10 si 13 ianuarie si cele mai calde, in 8, 11 si 12 ianuarie. In a doua saptamana de prognoza, valorile termice vor avea doar usoare oscilatii, cu medii ale maximelor de 3 – 5 grade si ale minimelor intre -4 si -2 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in primele doua zile din interval si din nou din data de 16 ianuarie.

La munte, in prima jumatate a intervalului, desi vor fi variatii termice, vremea va fi in general geroasa in timpul noptilor si al diminetilor, iar mediile temperaturilor se vor situa la maxime intre -8 si -2 grade, iar la minime intre -16 si -8 grade, cu cele mai scazute valori in zilele de 10 si 13 ianuarie.

Dupa data de 14 ianuarie, regimul termic va fi in usoara crestere si fara mari oscilatii, cu valori diurne de -2 grade si nocturne de -8 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in zilele de 8, 9 si 10 ianuarie si din nou dupa data de 16 ianuarie. (I.P.)

Leave a Reply