Legea privind statutul grefierilor, promulgata de presedintele Iohannis. VEZI noile prevederi privind pensia de serviciu

Legea privind statutul grefierilor si al altor categorii de personal care ocupa functii de specialitate in cadrul instantelor judecatoresti, al Parchetelor de pe langa acestea si al Institutului National de Expertize Criminalistice a fost promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis.


Grefierii si celelalte categorii de personal cu functii de specialitate in cadrul instantelor judecatoresti, al Parchetelor de pe langa acestea si al Institutului National de Expertize Criminalistice cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate pot beneficia de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare in cuantum de 80% din media indemnizatiilor brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 luni consecutive de activitate, prevede un amendament adoptat de Senat, in calitate de for decizional, la proiectul initiat de Guvern.

Conform unui alt amendament admis, de pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare, si personalul cu o vechime in specialitate intre 20 si 25 de ani, in acest caz cuantumul fiind micsorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea in specialitate integrala.

O alta modificare la proiectul de act normativ prevede ca “poate fi numita in functia de grefier judiciar persoana care indeplineste, pe langa conditiile prevazute de lege, si urmatoarele conditii: are o vechime de cel putin trei ani in functia de grefier de sedinta, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanta sau Parchet”.

Potrivit actului normativ, recrutarea in vederea ocuparii posturilor de grefier judiciar se realizeaza prin concurs organizat la nivel national de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Scoala Nationala de Grefieri.

Concursul se organizeaza anual sau ori de cate ori este necesar, pe baza solicitarilor transmise in acest sens Consiliului Superior al Magistraturii de catre Curtile de apel.

Numarul de posturi vacante de grefier judiciar scoase la concurs, calendarul desfasurarii concursului, cuantumul taxei de concurs, data si locul sustinerii concursului, tematica si bibliografia de concurs, modalitatea de inscriere, documentele necesare pentru inscrierea la concurs, precum si cererea tipizata de inscriere la concurs sunt stabilite prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu consultarea Scolii Nationale de Grefieri.

Organizatiile sindicale reprezentative in domeniu pot lua parte la desfasurarea concursului, in calitate de observatori.

Grefierii judiciari nu pot fi delegati, detasati sau transferati cel putin doi ani de la data numirii in functie.

Grefierii si a alte categorii de personal care ocupa functii de specialitate in cadrul instantelor judecatoresti si al Parchetelor de pe langa acestea pot fi eliberati din functie inclusiv din motive de incapacitate profesionala, ca sanctiune disciplinara, in urma unei condamnari definitive, dupa amanarea aplicarii pedepsei sau renuntarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, precum si renuntarea la urmarirea penala confirmata de judecatorul de camera preliminara, cu exceptia situatiilor in care, la solicitare, Sectia pentru judecatori, respectiv Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca infractiunile, savarsite din culpa, nu afecteaza prestigiul justitiei. (V.E.)

Leave a Reply