S-a intors roata! Ungurii vin in Romania sa-si alimenteze autoturismele, dupa ce benzina in tara vecina a ajuns sa coste cu 70 de forinti mai mult decat la noi

Soferii din Ungaria economisesc si cate 12.000 HUF pe luna, realimentand masinile in Romania, scrie presa maghiara, care anunta ca, incepand de luni, in Ungaria se scumpeste combustibilul. Mai precis, pretul combustibilului va creste cu 21 HUF pe litru, relateaza rtl.hu, din cauza majorarii accizelor.


Aceasta ar fi a doua majorare din ianuarie, 2024, astfel ca un litru de benzina in Ungaria a ajuns sa coste cu 70 HUF mai mult decat in Romania. Aceasta inseamna ca preturile la combustibil se vor apropia de nivelul austriac, unde salariul mediu este de trei ori mai mare decat cel din Ungaria, scrie presa maghiara.

Majorarea obligatorie a accizelor este aplicata de Mol in doua transe, a doua transa intrand in vigoare de luni, 15 ianuarie. Potrivit holtankoljak.hu, dupa majorari, pretul mediu al benzinei va fi de 580 HUF/litru, in timp ce cel al motorinei va fi de 608 HUF/litru la nivel national.

László Gépész, vicepresedintele Asociatiei Benzinarii Independente, a declarat pentru RTL Hírado ca nu este nimic de facut in privinta cresterii pretului, iar clienntii ar trebui sa ia act de acest lucru.

Potrivit analizei RTL Híradó, in Romania se ofera benzina pentru 500 de HUF la o pompa situata la mai putin de un kilometru de granita cu Ungaria, unde s-au prezentat deja sambata multi soferi maghiari. Un expert a spus pentru RTL ca de luni, cetatenii ungari pot incerca sa economiseasca costurile lunare trecand granita in Romania, pentru a alimenta. El a adaugat ca in cazul Romaniei, benzina va fi mai ieftina in medie cu 70 HUF, in timp ce in cazul Sloveniei si Croatiei, cu 50-60 HUF.

Reamintim ca, in mai 2022, Ungaria a introdus o prevedere legislativa pentru a bloca asa-numitul turism octanic. Incepand din 27.05.2022, numai automobilelor inmatriculate in Ungaria li s-a permis sa cumpere benzina si motorina la preturile plafonate de guvern, in timp ce automobilele inmatriculate in strainatate au fost obligate sa cumpere combustibili la preturile pietei. (R.G.)

 

Leave a Reply