Protestele fermierilor, 24 de dosare penale! Politist: „Unele persoane cer pe WhatsApp sa se mearga cu topoarele la Guvern”

Autoritatile au declarat luni ca au fost inregistrate 24 de dosare penale, la nivel national, in urma protestelor fermierilor. De asemenea, au mai adaugat ca pe grupurile de WhatsApp au fost postate mesaje care incita la violenta. Unele persoane cer ca protestatarii „sa ia topoarele si lopetile si sa mearga pe jos la Guvern”.


„Scopul activ este de a garanta siguranta tuturor, a celor care protesteaza, dar si celor care locuiesc sau tranziteaza in locatiile unde au loc astfel de proteste. Este importanta si siguranta fortelor de ordine. Actionam in sistem integrat cu Jandarmeria Romana. Au fost inregistrate 24 de dosare penale, la nivel national, care vizeaza cercetarea infractiunilor de instigare publica”, a declarat un oficial din cadrul Politiei Romane.

De asemenea, acesta a mai precizat ca „in apropierea activitatii de protest, in Chiajna, a fost identificata o persoana care detinea o arma alba”.  „Politistii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise in spatiul public, cat si de la o serie de protestatari care au semnalat ca pe grupuri de WhatsApp au fost postate mesaje care incita la violenta.

Va dau cateva exemple transmise de acele grupuri: „Sa luam o masina de politie pe sus si sa mergem la Guvern, ca nu se mai poate altfel.” „Sa luam topoarele si sa mergem pe jos la Guvern.” „Bataia e rupta din Rai, sa punem mana pe lopeti si pe topoare si sa ne facem dreptate.”

Este evident ca aceste mesaje incita la violenta si facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje. Scopul activitatilor noastre este unul preventiv si desfasuram activitati in conformitate cu legislatia in vigoare”, a mai explicat oficialul.

„Suntem in a sasea zi de la momentul la care au debutat protestele, in marea lor majoritate nedeclarate in spatiul public. Am avut efective angrenate in peste 27 de judete, acolo unde protestatarii au ales sa-si manifeste nemultumirile in spatiul public, dar si in municipiul Bucuresti, ocazie cu care am intervenit cu efectivele Jandarmeriei, conform competentelor legale, pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica”, a explicat un general de la Jandarmeria Romana.

Acesta a mai adaugat ca „lucrurile nu au fost mereu cum si-ar fi dorit din punctul de vedere al dialogului si al negocierilor avute cu protestatari, dar marea lor majoritate au fost oameni cu care au avut parteneri de incredere in realizarea dezideratelor comune”.

Jandarmeria transmite ca „nu au fost probleme care sa tulbure grav ordinea publica” „Au fost cateva situatii in care, momentan, pe portiuni de trasee de drum s-a blocat circulatia, dar prin dialogul constant al fortelor de ordine prezente la fata locului au actionat pentru decongestionarea traficului, pentru reluarea normalitatii si pentru revenirea normaitatii intr-o maniera dezirabila. Doresc sa transmit un mesaj de multumire tuturor care au inteles sa manifeste cu respectarea prevederilor legale si sa-i indemn pe toti ceilalti inspre indeplinirea formalitatilor de legalitate si de supunere la prevederile legale, in scopul evitarii situatilor care pot produce un deranj in societate si riscuri la adresa ordinii si sigurantei publice”, a mai explicat acesta.

De asemenea, a mai adaugat ca „nu au avut probleme care sa tulbure grav ordinea publica si situatii in care sa intervina mai mult decat pe calea dialogului”. Creste furia transportatorilor si fermierilor, care anunta ca protestele continua, pentru a sasea zi la rand.

Au iesit deja pe strazi cu camioane si utilaje si sunt anuntate proteste in aproape 20 de mari orase. Este de asteptat ca si azi sa fie sosele blocate, iar probleme vor fi mult mai mari decat in weekend. Este inceputul saptamanii de lucru si prezenta camioanelor si a tractoarelor la marginea oraselor va bloca, partial, circulatia celor care merg spre serviciu. (V.E.)

Sursa foto: voceatimisului.ro, capturi video

Leave a Reply