Romani discriminati in propria tara! Asociatia romanilor refugiati si expulzati din 1940 in urma Dictatului de la Viena, proteste ce vizeaza modificarea Legii 154/2021

Asociatia romanilor refugiati si expulzati din 1940 in urma Dictatului de la Viena continua sa aduca in atentia guvernantilor discriminarea la care e supusa o categorie de romani din Romania, de 3 ani de zile, respectiv urmasii romanilor persecutati etnic in perioada 1940-1944.


„Cum e posibil ca sa fie alocate fonduri pentru indemnizatiile prevazute de Legea 154/2021 doar pentru urmasii minoritarilor persecutati, nu si pentru urmasii romanilor persecutati etnic in perioada 1940-1944?”, este intrebarea legitima care sta in spatele protestelor, din ultima vreme, a membrilor asociatiei.

Dupa protestul organizat, in 18 ianuarie, in fata Guvernului, protest la care au participat reprezentanti din toata tara ai Asociatiei romanilor refugiati si expulzati din 1940 in urma Dictatului de la Viena, mai recent, s-a cerut demisia premierului Marcel Ciolacu, care nu pare sensibilizat de faptul ca romanii trebuie sa iasa la proteste in plina iarna pentru a cere drepturi egale cu minoritarii.

„Legea 154/2021 nu isi produce efectele decat pentru minoritari nu si pentru romani! De trei ani de zile se amana plata indemnizatiilor doar pentru romani nu si pentru minoritari. Este vorba despre urmasii romanilor persecutati etnic in perioada 1940-1944. Inca mai traiesc supravietuitori ai acelor masacre si schingiuiri in masa, ai expulzarilor! Va invitam sa ii cunoasteti, la ei acasa.

Urmasii minoritarilor beneficiaza de tratament preferential. Pentru ei nu exista impedimente, ci doar favoruri. Mai mult, indemnizatiile primite de ei sunt net superioare celor ce se propun romanilor iar din 2024 se vor majora cu 13,8%! Chiar va bateti joc de urmasii romanilor care au fost persecutati etnic si totusi nu au renuntat la identitatea lor nationala?”, se mentioneaza in petitia prin care se cere demisia premierului.

Protestatarii acuza faptul ca pentru al treilea an consecutiv se solicita amanarea platii indemnizatiilor pentru romanii persecutati etnic, la initiativa deputatilor minoritatilor Silviu Vexler si Ovidiu Gant.

„Protestele nu vor inceta decat in momentul in care urmasii romanilor expulzati in 1940 vor primi cupoanele cu sumele prevazute prin lege. In Romania, toti minoritarii beneficiaza de indemnizatiile stabilite prin legea 154/2021 in timp ce romanii trebuie sa iasa la proteste in plina iarna pentru a cere drepturi egale cu minoritarii. Luati atitudine fiecare la prefectura de care apartineti! Nu mai dati crezare politicienilior care ani de zile au votat impotriva indemnizatiilor pentru urmasii romanilor expulzati in 1940”, spune Daniela Ciuta (foto 2), presedinta filialei Carei a Asociatia romanilor refugiati si expulzati din 1940 in urma Dictatului de la Viena, initiatoarea mai multor proteste ce vizeaza modificarea legii care-i discrimineaza pe romani in propria lor tara.

Potrivit Danielei Ciuta, licentiata a Universitatii Politehnica Timisoara, fondatoarea publicatiei incomode Buletin de Carei, urmasii minoritarilor beneficiaza de tratament preferential. Astfel, indemnizatiile primite de ei sunt net superioare celor ce se propun romanilor, iar din 2024 se vor majora cu 13,8%!

„Chiar va bateti joc de urmasii romanilor care au fost persecutati etnic si totusi nu au renuntat la identitatea lor nationala? Existam si platim taxe si impozite! Nu rezolvati nimic cu cenzura si blocajul! Am supravietuit ororilor si atrocitatilor hortyste, daramite unor papusari. CONTINUAM!”, anunta Daniela Ciuta, cu referire la cenzurarea activitatii Asociatia romanilor refugiati si expulzati din 1940 in urma Dictatului de la Viena in presa si pe retelele de socializare administrate de minoritari. (G.I.)

Leave a Reply