Directorul Directiei Regionale Vamale Bucuresti, Paul Petrof, retinut de procurorii DNA pentru o mita de 50.000 de euro

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 13 si 14 februarie 2024, a sase inculpati, dupa cum urmeaza:


CERNAT ALEXANDRU, TEIANU NICOLAE-STEFAN si VULCAN MARIAN-VLADIMIR, functionari in cadrul Autoritatii Vamale Romane si in cadrul Directiei Regionale Vamale Bucuresti pentru comiterea unor infractiuni de luare de mita in forma continuata,

PETROF PAUL, director al Directiei Regionale Vamale Bucuresti, pentru comiterea infractiunilor de:
– favorizarea faptuitorului,
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
– luare de mita,

STAMATESCU RAZVAN-COSMIN, sef birou in cadrul Autoritatii Vamale Romane, pentru comiterea infractiunilor de:
– favorizarea faptuitorului,
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
– trafic de influenta, in forma continuata,

B.F., pentru comiterea infractiunii de complicitate la luare de mita.

De asemenea in cauza a mai fost dispusa masura controlului judiciar fata de inculpatii MARIN MARIUS si GHEORGHE DEMETRIUS, functionari in cadrul Autoritatii Vamale Romane si in cadrul Directiei Regionale Vamale Bucuresti pentru comiterea unor infractiuni de luare de mita, in forma continuata.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

  1. In cursul anului 2023, in contextul efectuarii unor controale, functionarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Stefan, Vulcan Marian-Vladimir si Gheorghe Demetrius ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care-si desfasurau activitatea in mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov foloase necuvenite constand in sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport si 1.000 parfumuri contrafacute.

Banii respectivi ar fi fost pretinsi si primiti de cei cinci inculpati in scopul omisiunii intocmirii unei sesizari penale cu privire la problemele constatate si implicit al finalizarii controalelor intr-un mod care sa fie favorabil oamenilor de afaceri.

  1. In cursul zilei de 10 ianuarie 2024, in scopul ingreunarii cercetarilor ce se desfasurau intr-un dosar penal, inculpatii Petrof Paul si Stamatescu Razvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri continutul unei ordonante emise de ofiterii de politie din cadrul I.G.P.R. – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, prin care erau solicitate diverse inscrisuri in legatura cu unele societati controlate de persoana respectiva.

In perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Razvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD si ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-si trafica presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra unor politisti de frontiera si ca-i va determina pe acestia sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu in legatura cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de marfuri contrafacute, de care era interesata persoana respectiva.

In aceeasi perioada, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans in suma de 50.000 euro pentru achizitia unui apartament si alte foloase necuvenite, in schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urma in legatura cu obtinerea unor autorizatii.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 februarie 2024, inculpatii Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Stefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Razvan-Cosmin si Petrof Paul urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, Directiei de Operatiuni Speciale. (I.P.)

 

Leave a Reply