Marin Lupanciuc, actor la Teatru National din Timisoara, nominalizat la Premiul UNITER pentru personajul sau din spectacolul EXOD

Juriul de nominalizari pentru Premiile UNITER, compus din criticii de teatru Cristina Rusiecki, Alina Epingeac si Octavian Szalad, a facut publica lista de nominalizari. Teatrul National din Timisoara are deosebita bucurie sa anunte ca actorul Marin Lupanciuc a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor in rol principal pentru personajul sau din spectacolul EXOD de Marius Ivaškevičius, in regia lui Oskaras Koršunovas.


Cunoscutul regizor lituanian a incredintat foarte tanarului actor al Teatrului National din Timisoara rolul „Ben Ivanescu” un rol complex, solicitant si, totodata, captivant.

Marin Lupanciuc s-a format pe scena Teatrului National din Timisoara inca din perioada facultatii, odata cu spectacolul PISICA VERDE, preluat in repertoriul activ (2019).

Reperat si pregatit de membri ai echipei Nationalului implicati in activitatea didactica a Facultatii de Muzica si Teatru in jurul varstei de 20 de ani, Marin Lupanciuc a fost cooptat in numeroase distributii – SUNT O BABA COMUNISTA (2019), BOALA FAMILIEI M (2020), RINOCERII (2020), ZORBA GRECUL (2021), DON JUAN (2021), O NOAPTE FURTUNOASA. UN EXERCITIU (2021), VOCILE ORASULUI – CENTRAL PARK (2021), COPIII NOPTII (2022), ANNA KARENINA (2022), IMBLANZIREA SCORPIEI (2022), SCOALA FEMEILOR VERSUS SCOALA BARBATILOR (2022), SAPTAMANA LUMINATA (2023) si, desigur, EXOD (2023).

Investitia in excelenta a Teatrului National a sustinut in permanenta indiscutabila calitate profesionala a lui Marin Lupanciuc, puterea sa de munca impresionanta, daruirea si onestitatea deschizandu-i tanarului de numai 26 de ani drumul inspre acest moment exceptional in cariera oricarui actor.

Asumandu-si riscurile unui rol dificil, care presupune exersarea unei game foarte largi de aptitudini, precum si o rezistenta fizica si psihologica deosebita, Marin Lupanciuc a raspuns provocarii lansate de regizorul Oskaras Koršunovas, creand un personaj de o admirabila profunzime si vivacitate, care acopera o mare parte din gama emotiilor omenesti.

O a doua nominalizare UNITER care se indreapta catre Teatrul National este acordata trupei The Bandits, pentru muzica originala din acelasi spectacol, EXOD. In prima lor colaborare cu Nationalul timisorean, membrii trupei – Razvan Munteanu, el insusi absolvent al sectiei de arta actorului a Facultatii de Muzica si Teatru, Aranyi Tibor, Sorin Stroie, Francis Mozes si Alexandru Munteanu – au compus coloana sonora a spectacolului in mod organic, inspirati de situatiile scenice, insotind actorii in povestile pe care le spun si, de asemenea, au creat o serie de aranjamente muzicale originale pentru piese celebre care au devenit personaje in spectacol si pe care le-au interpretat live.

Cele doua onorante nominalizari vin sa confirme justetea principiilor si a directiilor artistice si etice pe care Teatrul National din Timisoara le urmareste in toate initiativele sale. Aceste recunoasteri publice relevante atesta, fara doar si poate, faptul ca Teatrul National din Timisoara continua sa creeze formule inovatoare astfel incat sa ramana si sa se dezvolte ca un spatiu deschis creativitatii si sa ofere publicului propriul spatiu de evolutie. Teatrul National este mandru si alaturi de actorul  Marin Lupanciuc si de trupa The Bandits si ii sustine pentru castigarea Premiilor UNITER. (Teatrul National din Timisoara)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply