„Din mina in rauri. Gardienii apelor!” / Proiect care vizeaza impactul activitatilor de extractie a cuprului asupra calitatii apei in zona frontierei cu Serbia

Departamentul pentru Politica Regionala si Urbana (DG REGIO) al Comisiei Europene, impreuna cu Universitatea de Vest din Timisoara, Grupul Ecologic de Colaborare Nera Caras-Severin si Institutul de Mine si Metalurgie din Bor, Republica Serbia, anunta lansarea campaniei de comunicare locala RegioStars in Romania si Serbia.


Evenimentul va da startul activitatilor de comunicare sustinute de Uniunea Europeana pentru proiectul RORS-337: „Retea romano-sarba pentru evaluarea si diseminarea impactului activitatilor de extractie a cuprului asupra calitatii apei in zona transfrontaliera”, prin intermediul caruia cei 3 parteneri au realizat cercetari pentru a oferi o solutie privind reducerea gradului de poluare cauzat de activitatile de minerit si pentru a restabili atractivitatea naturala a zonei de frontiera.

Proiectul inscris in competitia RegioStars sub numele „Din mina in rauri. Gardienii apelor!” a castigat, in data de 16 noiembrie 2023, premiul „O Europa vede”, in cadrul Galei Premiilor RegioStars organizate la Ostrava, in Republica Ceha. Au luat parte la eveniment doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune si Reforme, alaturi de reprezentantii a 30 de proiecte din cele 228 inscrise in competitie.

RegioStars este o competitie anuala dedicata celor mai bune proiecte finantate de Uniunea Europeana care demonstreaza impactul dezvoltarii regionale, confirmand actiunile pozitive realizate de echipele de proiect pentru a aduce schimbari valoroase in cadrul comunitatilor locale pe care le reprezinta, dar si pentru a inspira alte proiecte din toata Europa.

In data de 21 martie 2024, de la ora 10, va invitam in Sala Senatului Universitatii de Vest din Timisoara pentru a participa la Conferinta locala RegioStars de prezentare a rezultatelor proiectului „Din mina in rauri. Gardienii apelor!”, proiect cofinantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia.

Lista participantilor ii include pe:

Monika Hencsey, Director pentru comunicare, Departamentul pentru Politica Regionala si Urbana al Comisiei Europene,

E.S. Silvia Davidoiu, Ambasadorul Romaniei in Republica Serbia

Marilen Gabriel Pirtea, Prof.Univ.Dr, Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara

Oana Cristea, Sefa Autoritatii de Management – Programul Interreg IPA Romania-Serbia,

Sanda Šimic, Ministru adjunct, Ministerul Integrarii Europene, Republica Serbia,

si pe Anca Lolescu, Director executiv, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara.

Programul include o conferinta de presa cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Autoritatii de Management si ai proiectului „Din mina in rauri. Gardienii apelor!”. (I.P.)

Leave a Reply