Universitatea de Vest din Timisoara, membru fondator al Scolii Nationale pentru Energie Nucleara – SNEN

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) a participat, prin reprezentantul Facultatii de Fizica, prof. dr. habil. Mihail Lungu, la Adunarea Generala de infiintare a Asociatiei „Scoala Nationala pentru Energie Nucleara – SNEN”. Evenimentul a avut loc vineri, 29 martie 2024, la Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti.


Scopul Asociatiei fixeaza ca deziderate formarea, promovarea si sustinerea educatiei specifice domeniilor de activitate reprezentate de energia nucleara si/sau domeniile conexe acesteia, in vederea cresterii ratei de participare si integrare pe piata europeana a specialistilor din aceste domenii de activitate.

Adunarea Generala a noii asociatii a stabilit obiectivele si activitatile pe care SNEN isi propune sa le implementeze, precum si modul de lucru care va fi abordat. De asemenea, membrii fondatori au votat in unanimitate si au semnat Actul Constitutiv si Statutul Asociatiei.

La eveniment au participat reprezentanti ai celor douasprezece universitati fondatoare si reprezentanti ai mai multor institutii de profil, NEA-OECD, Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A., FCN Pitesti, CNCAN, ANDR, RO POWER, RATEN, RATEN-CITON, IFIN-HH, ROMATOM. Lor li s-au adaugat studenti ai Universitatii Politehnica Bucuresti, interesati de domeniul energiei.

„Domeniul energiei nucleare reprezinta o specializare strategica in ansamblul industriilor de varf din Romania, prioritizat de cativa zeci de ani si sustinut de mai multe generatii de cercetatori. Infiintarea Scolii Nationale pentru Energie Nucleara raspunde unui obiectiv important, de a transfera cunoasterea si experienta pe care le-au dobandit cei ce formeaza astazi capitalul uman al acestui domeniu catre tinerii interesati de specializarea fascinanta a fizicii nucleare.

Suntem optimisti si increzatori pentru reusita noului proiect educational, in care UVT se afla in compania unor parteneri prestigiosi, membrii fondatori ai SNEN: Universitatea Nationala  de  Stiinta  si Tehnologie Politehnica Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea Valahia din Targoviste, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti, Universitatea din Petrosani si Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea. (Universitatea de Vest Timisoara, Horea Bacanu)

Sursă foto: ROMATOM

Leave a Reply