ANAF a pus sechestru pe actiunile Gabriel Resources, la Rosia Montana. Romania are de primit 10 milioane de dolari

Statul roman a pus sechestru pe participatia de peste 80% din capitalul detinut de Gold Corporation. ANAF a pus sechestru capitalul companiei la societatea  romaneasca Rosia Montana Gold Corporation, pentru a recupera cei 10 milioane de dolari care reprezinta costurile procedurii de arbiraj, scrie profit.ro.


Este vorba despre procesul care s-a defasurat in ultimii 9 ani la Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala.

In urma procesului pierdut de Gold Corporation, tribunalul a obligat compania sa plateasca 10 milioane de dolari in taxe si cheltuieli de judecata.

Jurnalistii de la profit.ro mai scriu ca ANAF a trimis foarte recent notificare de plata celor de la Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurator pe participatia de 80,69% a acestora la RMGC, actiunile neputand fi vandute sau transferate de catre compania miniera.

Restul actiunilor, in cota de 19,31% din capital, sunt in posesia societatii romanesti de stat Minvest Rosia Montana, controlata de Ministerul Economiei.

Proces inceput in 2015

Gabriel Resources a depus in iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj impotriva statului roman.

Compania canadiana Gabriel Resources a sustinut, in cadrul procesului de arbitraj de la Washington, ca i-a fost expropriata investitia din Romania prin mai multe acte ale autoritatilor statului, mai scrie G4Media.

Romania s-a aparat cu ajutorul caselor de avocatura LALIVE, Geneva, Elvetia si Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP din Romania.

Componenta tribunalului de la Washington s-a schimbat de la inceputul procesului.

Decizie in procesul pentru Rosia Montana: Precizarile oficiale ale Ministerului de Finante

”Romania a primit in data de 8 martie 2024, Hotararea Actiunii arbitrale internationale initiata de Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey), intemeiata pe Acordurile cu privire la promovarea si garantarea reciproca a investitiilor incheiate de Romania cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numarul ARB/15/31.

Potrivit Hotararii Tribunalului Arbitral, Romania primeste castig de cauza la acuzatiile adresate de Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamantii sunt obligati sa ramburseze Romaniei cheltuielile de judecata aferente procedurii de arbitraj.” (V.E.)

Leave a Reply