Profesorul universitar Dan Dungaciu, trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Ar fi prejudiciat un institut al Academiei Romane cu peste 100.000 de lei

Directia Nationala Anticoruptie l-a trimit in judecata, joi, pe analistul Dan Dungaciu (55 de ani), profesor universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti si fost director, timp de 12 ani, al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I.C Bratianu” al Academiei Romane.


Dungaciu este acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, faptele avand loc intre 2017 si 2022, in perioada in care era director al Institutului. Contactat de jurnalisti, Dungaciu a declarat: „Nu stiu, o sa ma lamuresc”, evitand sa spuna si daca a fost audiat de procurori in faza de cercetare penala.

Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, in acest moment fiind in faza de camera preliminara. Parte civila in dosar s-a constituit Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI).

Conform unei dezvaluiri a publicatiei Presshub.ro din decembrie 2023, data la care Dungaciu avea calitatea de suspect, cercetarile DNA au inceput dupa o sesizare a Curtii de Conturi care efectuase, anterior, un control la Institut.

Procurorii au descoperit ca, in 2017, in calitate de director al Institutului, Dungaciu ar fi semnat un contract de imprumut de folosinta si, ulterior, alte doua acte aditionale, cu Asociatia „Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS)”, in calitate de comodatar. Prin aceste contracte au fost date spre folosinta catre LARICS, cu titlu gratuit si fara organizarea unor licitatii publice, doua spatii situate in sediul ISPRI.

Contractul s-a intins pe 5 ani, cuantumul chiriei neplatite de catre LARICS fiind de 101.607 lei, suma pentru care institutul s-a constituit parte civila in dosarul de la instanta. Printre membrii fondatori ai LARICS se afla si Dungaciu.

Dan Dungaciu este unul dintre cei mai cunoscuti analisti de politica externa din Romania, fiind promovat asiduu de mass-media. De activitatea sa in calitate de director al ISPRI, post din care a fost schimbat in octombrie 2023, se leaga acuzatii ca nu a depus declaratii de avere, fapt pentru care a fost amendat de Agentia Nationala de Integritate, precum si faptul ca, in mandatele sale, institutia ar fi devenit o platforma de promovare soft-power a intereselor Chinei.

De asemenea, lui Dungaciu i s-a reprosat faptul ca, inainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022, ar fi sustinut, in mod repetat, ca Moscova nu va ataca Kievul. ”Nici nu se pune problema unui razboi”, declara el in martie 2021. (V.E.)

Sursa: G4Media

Leave a Reply