Hotii de lemn din vestul tarii, in vizorul Garzii Forestiere Timisoara! Peste 250 de controale, in primele trei luni ale anului

In primul trimestru al anului 2024, reprezentantii Garzii Forestiere Timisoara au realizat actiuni de control pentru respectarea regimului silvic in fondul forestier national. S-a acordat o atentie deosebita parchetelor aflate in exploatare, circulatiei materialului lemnos, urmaririi si gestionarii masei lemnoase si a modului in care sunt inregistrate si urmarite stocurile agentilor economici care desfasoara activitati de exploatare si/sau prelucrare. In acest sens, au fost realizate un numar de 258 de actiuni de control.


Aceste actiuni s-au desfasurat pe raza judetelor Caras-Severin, Hunedoara si Timis. Unele dintre acestea s-au desfasurat in echipe mixte in cadrul carora au participat si reprezentantii inspectoratelor judetene de politie, ca urmare a protocolului national de colaborare semnat intre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Ministerul Afacerilor Interne, denumit si ”Scutul Padurii”.

In urma actiunilor intreprinse au rezultat urmatoarele:

  • 189 sanctiuni contraventionale cu o valoare totala de 691.500 lei;

  • masuri complementare de confiscare de materiale lemnoase: fizic 145.46 mc; contravaloric 2471.26 mc cu o valoare de 636.644.37 lei.

  • 695 verificari si corectii in programul Sumal 2.0;

  • 27 de infractiuni constatate cu valoarea prejudiciului de 317.113,36 lei;

  • 900,22 mc material lemnos taiat fara drept.

Totodata, au fost verificati gestionarii fondurilor cinegetice, iar pentru nerespectarea legislatiei in domeniul cinegetic, au fost aplicate un numar de 3 amenzi contraventionale.

In ceea ce priveste programul de impadurire finantat prin PNRR, pana astazi au fost emise un numar de 117 avize de principiu pentru o suprafata de 1.225,58 ha. In cadrul PNRR au fost incheiate 7 contracte de finantare pentru 7 proiecte de impadurire aflate in implementare, iar 2 proiecte se afla in curs de verificare si avizare. (Garda Forestiera Timisoara, inspector sef Ciprian Lupean)

Leave a Reply