“Orban, demisia!” / Zeci de mii de persoane au manifestat, azi, in centrul Budapestei, impotriva guvernului premierului Viktor Orban

Zeci de mii de persoane au manifestat sambata, 6 aprilie, in centrul Budapestei, impotriva guvernului premierului Viktor Orban, in frunte cu un avocat, fost apropiat al administratiei, care a lansat recent o miscare politica pentru a-l contesta pe premier.


Protestatarii au marsaluit spre parlament pe o vreme neobisnuit de calda de primavara, unii dintre ei strigand “Nu ne este frica!” si “Orban, demisia!”.

Multi dintre manifestanti purtau culorile nationale rosu-alb-verde sau drapelul national, simboluri pe care partidul lui Orban le-a folosit ca fiind ale sale in ultimele doua decenii.

“Acestea sunt culorile nationale ale Ungariei, nu ale guvernului”, a declarat Lejla, in varsta de 24 de ani, care a venit la Budapesta din Sopron, un oras de la granita de vest a tarii.

Marsul a fost condus de Peter Magyar, in varsta de 43 de ani, care a fost casatorit cu Judit Varga, fostul ministru al justitiei in cabinetul condus de Viktor Orban, si care intentioneaza sa isi lanseze propriul partid. Trei manifestanti intervievati de Reuters au declarat ca Magyar le-a placut pentru ca a fost un apropiat al guvernului Orban si cunoaste din interior modul in care acesta functioneaza.

“Stiam ca exista coruptie, dar el o spune ca unul din interior si ne-a confirmat asta”, a declarat Zsuzsanna Szigeti, o asistenta medicala, de 46 de ani, care purta un drapel al Ungariei ce ii acoperea intregul corp.

Ea spune ca este ingrijorata in legatura cu situatia din sistemele de educatie si de sanatate si de problema coruptiei. “Am incredere ca va avea loc o schimbare”, mai spune femeia.

Peter Magyar a devenit foarte cunoscut in februarie, cand a facut comentarii incendiare despre functionarea interna a guvernului. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministru in cabinetul lui Viktor Orban, ca ar conduce o masina de propaganda centralizata.

De asemenea, el a publicat o inregistrare a unei conversatii cu fosta sa sotie, in care Varga a detaliat o incercare a unui inalt membru al cabinetului Orban de a interveni intr-un caz de coruptie. Procurorii investigheaza in prezent declaratiile.

Ancheta intervine intr-un moment sensibil din punct de vedere politic pentru Orban, inainte de alegerile europarlamentare din iunie, si vine dupa un scandal de abuz sexual care a dus la caderea a doi dintre aliatii sai politici-cheie – fostul presedinte si Judit Varga – in februarie.

Potrivit datelor institutului de sondaje Median, publicate de saptamanalul HVG la jumatatea lunii martie, 68% dintre alegatori au auzit de intrarea lui Magyar in domeniul politic, iar 13% dintre acestia au declarat ca este posibil sa sustina partidul sau. (I.P.)

Leave a Reply