„Diplomatic Skills for CSDP” / Universitatea de Vest din Timisoara, curs in parteneriat cu Cyprus Academy for Security and Defence

In perioada 8 – 10 Aprilie a.c. se desfasoara in Larnaca, Cipru, a treia editie a cursului „Diplomatic Skills for CSDP”, organizat in afara Romaniei. Cursul este organizat de Cyprus Academy for Security and Defence in cooperare cu Universitatea de Vest din Timisoara, alaturi de Ambasada Romaniei in Republica Cipru, sub egida Colegiului European de Securitate si Aparare (ESDC) al UE. La aceasta editie participa 25 de specialisti din domeniul diplomatiei si al apararii din noua state membre UE.


Cursul initial, coordonat de prof. dr. Silviu Rogobete, a fost conceput de UVT iar acum este parte integrala a programelor de pregatire continua oferite de ESDC. Urmatoarea editie va avea loc la Timisoara, in luna decembrie a acestui an.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Cultura de securitate europeana este in permanenta dezvoltare, mai ales in contextul instabil creat in acest spatiu prin agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. UVT contribuie la activitatile Colegiului European de Securitate si Aparare (ESDC) prin modulele de cursuri dedicate pregatirii in domeniul diplomatiei, pentru profesionistii interesati de misiunile aferente Politicii Comune de Securitate si Aparare a UE.”

Colegiului European de Securitate si Aparare (ESDC) a fost infiintat in 2005, cu scopul de a oferi programe educationale la nivel strategic pentru politica europeana de securitate si aparare, concretizata in Politica Comuna de Securitate si Aparare europeana (Common Security and Defence Policy – CSDP[2]). Statele membre UE participa prin efort voluntar la aceasta structura de pregatire a specialistilor europeni in securitate si aparare, din care fac parte functionari publici, diplomati, ofiteri de politie si personal militar din statele membre ale UE si institutiile UE implicate in CSDP. (Universia de vst din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply