Legea anti-pacanele initiata de Alfred Simonis, adoptata in Camera Deputatilor. „Daca interziceti pacanelele doar in localitatile cu 15.000 de locuitori, e praf in ochi”, au protestat deputatii USR

Legea anti-pacanele a fost adoptata marti, 9 aprilie, in Camera Deputatilor, cu 243 de voturi pentru, insa nu fara scandal. Politicienii, atat ai puterii, cat si ai opozitiei, s-au acuzat reciproc de sustinere a industriei jocurilor de noroc. Legea prevede ca jocurile de noroc sunt interzise in orasele care au sub 15.000 de locuitori.


Este o prima masura prin care se pune frana acestei industrii, spunea inaintea dezbaterilor deputatul PSD Alfred Simonis, presedinte interimar al Camerei Deputatilor. A fost acuzat ca legea de marti face tocmai jocurile industriei.

„Sa puneti la vot si in dezbatere doar un proiect la care ati modificat cateva lucruri, multe dintre ele cerute chiar de industria pacanelelor. Sunteti partasi la distrugerea a sute de mii de familii din Romania. Daca interziceti pacanelele doar in localitatile cu 15.000 de locuitori e praf in ochi si stiti foarte bine asta”, a spus  Ionut Mosteanu, deputat USR.

„Industria v-a pus la pamant. Explicatia cum ca reglementati acum o bucata si in functie de cum reactioneaza mai vedeti mai departe… pentru mine inseamna un singur lucru: sunteti lasi”, a declarat si Violeta Alexandru, tot deputat USR.

Legea adoptata marti prevede amenzi mai mari pentru firmele din industria jocurilor de noroc si ca firmele care activeaza in acest domeniu trebuie sa aiba sediul in Romania. Legea va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.

Alfred Simonis, deputat PSD: „Este prima victorie impotriva unei industrii care pare ca va finanteaza de sunteti atat de suparati”

„Peste 90% din localitatile din Romania nu vor mai avea nicio sala de jocuri cu pacanele in incinta lor. Ma intreb de ce astazi sunteti atat de suparati. Una: ca va sponsorizeaza si ca v-au cerut sa blocati legea astazi in Parlament. A doua explicatie, anume aceea ca va deranjeaza foarte tare faptul ca amendamente depuse de actuala majoritate face, in sfarsit, prima lege impotriva industriei pacanelelor. Este prima victorie impotriva unei industrii care pare ca va finanteaza de sunteti atat de suparati”, a declarat Alfred Simonis, deputat PSD.

Politicienii spun ca vor urma si alte legi care vor reglementa, printre altele, si publicitatea in cazul jocurilor de noroc.

Diana Stoica, USR, a cerut ca acestea sa fie discutate cat mai repede, pentru a acoperi toate orasele Romaniei.

„Dependenta de jocuri de noroc este dependenta cu cea mai mare rata de suicid. Psihiatrii ne spun ca una din cinci persoane care este dependenta vrea sa se omoare. Flagelul jocurilor de noroc nu exista doar in localitatile care au 15.000 de locuitori. Pacanelele distrug milioane de familii din toata tara. Noi am votat pentru aceasta lege, dar, pana nu vom adopta solutiile corecte, noi lasam neprotejati mai mult de jumatate dintre romani”, a precizat Diana Stoica, deputat USR.

Potrivit acestui proiect, spatiul comercial in care operatorul exploateaza jocuri de noroc, daca are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie sa se afle intr-o unitate administrativ-teritoriala cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverinta eliberata de primaria in a carei raza teritoriala se afla spatiul propus.

Este interzisa prestarea, in mod direct sau indirect, a unor activitati conexe jocurilor de noroc catre entitati care nu detin licenta clasa 1 emisa de ONJN si care permit accesul la jocurile de noroc de catre participantii la joc care acceseaza platforma de joc de pe teritoriul Romaniei si/ sau participantii la joc cetateni romani care nu au rezidenta fiscala intr-un alt stat.

Masurile tehnice necesare pentru a preveni si combate accesul participantilor la jocuri de noroc cu incalcarea dispozitiilor prezentului alineat vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ONJN, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Pana la adoptarea ordinului presedintelui ONJN prevazut de prezentul alineat, operatorii economici care detin licenta clasa II emisa de ONJN au obligatia de a implementa orice masuri tehnice disponibile pentru a preveni si combate accesul participantilor la jocuri de noroc cu incalcarea dispozitiilor prezentului alineat”, mai mentioneaza proiectul.

Se instituie, de asemenea, obligativitatea crearii si mentinerii la zi de catre ONJN a unui registru public, accesibil online si actualizat cel putin o data la fiecare 24 de ore, care va cuprinde operatorii licentiati/autorizati pentru a desfasura activitati in domeniul jocurilor de noroc.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

„Aceasta industrie face foarte mult rau Romaniei, distruge destine, nenoroceste familii”

“Este o lege care inchide toate pacanelele in localitatile care au sub 15.000 de locuitori, mareste amenzile substantial si in perioada urmatoare vom trece pe repede inainte si vom vota si celelalte legi care sunt depuse in Parlament, indiferent ca vorbim de reglementarea si eliminarea din marile orase, dar vrem sa vedem si cum reactioneaza industria cu prima lege.

Aceasta lege reglementeaza si stipuleaza foarte clar ca in 10 zile de la intrarea in vigoare nu se mai poate desfasura acest tip de activitate in localitatile care au sub 15.000 de locuitori. Aceasta industrie face foarte mult rau Romaniei, distruge destine, nenoroceste familii, desparte familii, oamenii mor din cauza asta, din cauza lacomiei unora care doresc sa se imbogateasca”, a spus Simonis, inainte de dezbaterea din plen.

Presedintele interimar al Camerei Deputatilor a mentionat ca se duce o batalie cu o industrie care are o piata de cateva miliarde de euro, care are cei mai buni avocati si care are cei mai buni specialisti in a identifica anumite erori.

“Mai important decat sa facem o lege rapid este sa facem o lege buna. Ne-am asigurat ca ceea ce facem astazi este inatacabil si de nespeculat de catre cei care au foarte multi bani si cu care ne luptam noi astazi, dar banii lor nu sunt bani curati, sunt bani pierduti de oameni care isi distrug destinele”, a conchis Simonis. (Mara Ion)

One thought on “Legea anti-pacanele initiata de Alfred Simonis, adoptata in Camera Deputatilor. „Daca interziceti pacanelele doar in localitatile cu 15.000 de locuitori, e praf in ochi”, au protestat deputatii USR

  1. Simonis și-a eliminat concurenta,ca doar e patron de păcatele,…pentru ca ..poate

Leave a Reply