O noua premiera la Teatrul National din Timisoara / Spectacolul Victimele datoriei, o incursiune in subconstient pe “filiera” Eugène Ionesco

Cu noua sa premiera, Teatrul National din Timisoara propune publicului o incursiune in subconstient. Nu pe filiera Freud, si nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzator, pe cea a lui Eugène Ionesco. Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National are loc premiera spectacolului VICTIMELE DATORIEI de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo si Vlad Zografi.


„Am proiectat pe scena indoielile, angoasele mele profunde, le-am pus in dialog si le-am intruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta VICTIMELE DATORIEI”, scria Eugène Ionesco in „Note si contra-note”.

Purtand amprenta regizorala a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construita ca un joc de oglinzi care, penduland intre vizibil si invizibil, intre concret si inefabil, isi urmareste eroul – un om obisnuit, aparent fara identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului National din Timisoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic si tragic, pe care se vede silit sa il parcurga, in cautarea radacinilor raului, in ciuda (sau poate din cauza) placiditatii care il supune regulilor, fara discernamant.

Parcurge acest traseu, victima, in fond, a propriilor teorii despre teatru, impins, ghidat, provocat de niste personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputatii actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea si Iuliana Craescu. Scenografia si visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul www.tntm.ro si fizic, la Agentia de bilete Marasesti, str. Marasesti nr. 2, orar marti – duminica, orele 11-19. (Teatrul National din Timisoara, Geta Petrovici)

Leave a Reply