Program pilot unic in Romania: Studentii Universitatii Politehnica Timisoara vor primi vouchere culturale

Daca in 2023 Universitatea Politehnica Timisoara si-a deschis spatiile si a organizat cele mai multe evenimente in cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea culturala ramane la fel de importanta pentru UPT si in 2024. Unul dintre proiecte vizeaza, de aceasta data, o deschidere in sens invers, a orasului si a evenimentelor culturale desfasurate in Timisoara pentru studentii Politehnicii.


Studentii Universitatii Politehnica Timisoara deschisi sa-si intregeasca formarea lor academica si de cercetare cu experiente culturale inedite, pasionati de teatru, film, muzica, arta vizuala, dans contemporan sau literatura au fost invitati sa se alature programului pilot Vouchere culturale, unic in Romania, initiat de Universitatea Politehnica Timisoara, finantat prin Fondul de Dezvoltare Institutionala si component a initiativelor UPT Campus Creativ de a largi accesul si participarea studentilor la viata culturala si civica a orasului.

„Am fost si ramanem preocupati de un acces cat mai facil la educatie pentru tinerii nostri, prin aceasta intelegand nu doar costuri mici de cazare si masa, ci si participarea la evenimente culturale. Daca in ultimul an au beneficiat de o serie de evenimente organizate in cadrul campusului Politehnicii, iata ca acum ne propunem o deschidere si catre oras. Ne dorim ca la finalul anilor de studiu sa nu avem doar simpli absolventi ci sa avem, in acelasi timp, si cetateni responsabili”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Intr-o prima etapa, 25 de studenti de la Arhitectura, Automatica si Calculatoare, Constructii, Electronica, Management, Mecanica, Stiintele Comunicarii si Telecomunicatii au raspuns cu interes invitatiei, imediat dupa lansare, astfel ca a fost organizata o prima intalnire a comunitatii nou create, pentru a se cunoaste si a configura impreuna programul evenimentelor si intalnirilor pana la vacanta de vara, animati de Maria Dombrov, cea care va coordona acest program.

Asa cum au notat si cand s-au inscris in program, studentii au povestit ca ceea ce isi doresc participand in acest program e sa adauge cultura la celelalte instrumente de cunoastere cu care sunt familiari deja, sa treaca prin cat mai multe experiente inedite pe care sa le poata impartasi cu grupul, sa poata intra in dialog cu artisti, creativi si oameni din institutiile si organizatiile culturale in dialog in spatele scenei atfel incat sa ramana intr-o stare continua de explorare si sa dobandeasca perspective diverse despre sine, ceilalti si lume.

„Voucherele culturale sunt destinate studentilor UPT, beneficiari de bursa sociala. In acest mod universitatea doreste sa contribuie nu doar la formarea profesionala a acestora, ci si la dezvoltarea lor personala si culturala, oferindu-le oportunitati valoroase in afara domeniului strict academic, prin facilitarea accesului la cultura si educatie, respectiv prin integrarea in viata culturala si sociala a orasului”, a precizat prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al UPT responsabil, printre altele, si cu problemele studentilor.

Intrebati ce asteapta de la grup si de la Vouchere culturale ca program, studentii au notat nevoile, interesele, cautarile si aspiratiile lor: sa-si imbogateasca bagajul de cunostinte prin consumarea culturii in cat mai multe moduri; sa-si dezvolte latura creativa; sa cunoasca persoane care sa-i inspire; sa descopere noi aspecte si dimensiuni ale culturii; sa exploreze diverse forme de expresie artistica; sa-si dezvolte perspectiva asupra lumii; sa impartaseasca idei si impresii etc.

Acestea vin sa confirme motivele pentru care initiatorii programului – prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector UPT, Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Educational, echipa UPT Campus Creativ – au lansat aceasta initiativa pilot pe care Universitatea Politehnica Timisoara si rectorul acesteia, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, isi propun sa o transforme intr-o oportunitate pentru toti studentii politehnisti in urmatorii ani.

„Dupa cum o arata si modele educationale din alte state europene, tinerii sunt expusi la manifestari culturale pe perioada studiilor pentru a asigura o educatie completa. La Universitatea Politehnica Timisoara suntem constienti ca odata cu avansul tehnologiei, noile generatii de ingineri trebuie sa fie mai creativi si mai capabili sa foloseasca resurse diverse pentru a indeplini sarcini complexe, munca repetitiva ramanand revenind calculatoarelor.

Prin acest program pilot vrem sa dezvoltam atat creativitatea, cat si spiritul critic al studentilor. Le dam resursele necesare sa acceseze evenimente culturale, ii ghidam inspre a investi timpul in manifestari valoroase si facilitam dezbaterile despre spectacolele vizionate. Doar sustinand educatia interdisciplinara putem forma profesionisti care sa tina pasul cu evolutia pietei muncii”, a subliniat Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Educational din cadrul UPT.

Voucherele au valoarea de 150 de lei si pot fi utilizate pentru achizitionarea de bilete la spectacole, cinema, muzee sau pentru cumpararea de carti. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply