BREAKING NEWS! Primarul localitatii Pischia, Ioan Sas, ridicat de procurorii DNA Timisoara intr-un dosar de luare de mita    Primarul Nicolae Robu pune piciorul in pragul rezultatelor slabe inregistrate de ACS Poli in ultima perioada si-i da ultimatum antrenorului Ionut Popa    Anca Anastasescu, unul dintre cei experimentati judecatori de la Judecatoria Timisoara, se pregateste de pensionare    Un angajat al primariei Gavojdia, prins la volan dupa ce ar fi fumat canabis    Cea mai mare sera din Romania, intinsa pe o suprafata de 17.000 mp, va fi inaugurata, joi, la Biled    Suzuki Romania a anuntat ca va livra toate autoturismele contractate de dealerul Sara Motors Timisoara, chiar daca n-au fost achitate

ALARMANT! Fotografierea unui politist si publicarea pozei, sanctionate cu amenzi de pana la 10.000 de lei! Aparatele foto pot fi confiscate, daca imaginile imortalizate pun in pericol siguranta agentului

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Sindicalistii din politie incearca sa radicalizeze textul din Constitutie care protejeaza dreptul la imagine a oricarui cetatean si au anuntat ca intentioneaza sa propuna ca Statutului politistului sa fie modificat in sensul protejarii imaginii si a datelor personale ale angajatilor MAI, iar jurnalistii sa fie obligati, in cazul publicarii de fotografii, sa blureze chipul politistilor.

Nerespectarea acestei prevederi ar urma sa fie sanctionata cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei.   

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Dumitru Coarna, a precizat ca, in urma centralizarii propunerilor venite de la toate sindicatele din MAI, le va inainta ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Persoanele particulare pot filma politistii doar daca acestia din urma actioneaza in uniforma, in exercitarea atributiilor de serviciu, pe domeniul public; inregistrarile pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispozitia autoritatilor judiciare (daca exista o ancheta ori se reclama un abuz).

Aceste imagini, inregistrate de catre o persoana particulara, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii impotriva politistului, ori pentru a fi difuzate in retelele de socializare.

Politistii pot indisponibiliza orice dispozitiv care inregistreaza audio ori video, daca inregistrarile ar putea reprezenta un potential pericol pentru siguranta publica ori personala, precum si a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protectie ori pentru executarea unei misiuni oficiale.

Utilizarea neautorizata a acestor imagini constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei”, se arata in propunerea Sindicatului.

Inainte ca ministrul Carmen Dan sa sustina aceste modificari la Statutul politistului, este posibil sa fie avertizata de vreun consilier mai vigilent ca articolul 30 din Constitutie prevede ca libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. Iar cenzura de orice fel este, de asemenea, interzisa. Acelasi articol protejeaza si politistii, intrucat libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine (G.I.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

One Response to ALARMANT! Fotografierea unui politist si publicarea pozei, sanctionate cu amenzi de pana la 10.000 de lei! Aparatele foto pot fi confiscate, daca imaginile imortalizate pun in pericol siguranta agentului

  1. Crist says:

    Libertatea orcui se intinde atat cat sa nu stanjeneasca libertatea altuia. Imaginea unui politist ( ma refer la figura sau trasaturi ) este personala si nu este creatia artistica a cuiva , nici gand nici opinie. Oricum, acelasi lucru ar trebui sa fie valabil pentru oricine pe strada. Nu doresc sa ma trezesc ca posteaza cineva poze cu mine pe facebook fara sa aiba acordul meu.

Leave a Reply

%d bloggers like this: