Soc la Parchete! Procurorii care “sifoneaza pe surse” informatii confidentiale din dosarele aflate in lucru risca pana la 5 ani de inchisoare!

soc la parchet

Procurorii care vor mai divulga date si informatii din anchetele in curs risca pana la 5 ani de inchisoare, potrivit unui proiect de modificare a Codului Penal initiat de senatorul PSD Serban Nicolae. Legea 236/2014 a fost avizata de Consiliul Legislativ al Senatului in data de 13.03.2014, iar termenul de adoptare tacita, calculat conform Constitutiei Romaniei si Regulamentului Senatului, se implineste luna viitoare, la 15 zile dupa terminarea vacantei parlamentare. Pentru a stopa scurgerile de informatii din dosarele procurorilor, fenomen care a luat amploare, in ultima vreme, chiar si in capitala Banatului, initiatorul proiectului de lege propune modificarea articolelor 276 si 277 din Codul Penal, in sensul tragerii la raspundere penala a judecatorilor sau reprezentantilor organelor de urmarire penala care “sifoneaza pe surse” pentru a pune presiune pe anumite dosare.


“Divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se obtina ori sa se administreze o proba de catre o persoana care a luat la cunostinta de acestea in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre o persoana care a luat cunostinta de acestea in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda. Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 3 ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un  reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este de la 2 la 5 ani”, propune Serban Nicolae, jurist de meserie.

Ca o completare fericita pentru jurnalistii care-si fac onest meseria, senatorul PSD mai propune, la aliniatul 4, ca fapta prin care sunt divulgate ori dezvaluite acte sau activitati ilegale comise de instanta sau de organul de urmarire penala in cursul cercetarii unei cauze sa nu fie considerata infractiune. De asemenea, in propunerea de modificare a articolului 276 din Codul Penal, sunt vizati avocatii care fac declaratii publice nereale la adresa judecatorilor sau procurorilor.

“Declaratia publica cu caracter nereal, facuta cu intentie, la adresa unui judecator, a unui complet de judecata sau a unui organ de urmarire penala, facuta in scop de intimidare a acestora, de oricare dintre parti, direct sau prin reprezentanti autorizati, in legatura cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflata in curs de desfasurare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda”, mai propune Serban Nicolae.

Nebagata in seama de legiuitori, peste cateva zile Legea 236/2014 va fi considerata adoptata tacit de catre Senat, urmand sa fie trimisa spre aprobare si la Camera Deputatilor.

“Proiectul senatorului PSD loveste, perfid, si in jurnalisti, intrucat acestia risca sa fie acuzati de instigare in cazul in care mai solicita confidential informatii din dosarele aflate in lucru”, opineaza un judecator de la Curtea de Apel Timisoara.

Reamintim ca, in ultima vreme, procurorii care instrumenteaza anumite dosare penale cu implicatii politice si-au facut un obicei din a furniza “pe surse” informatii si stenograme catre anumiti reprezentanti ai presei, in unele cazuri aceste date fiind facute publice chiar inainte de a fi comunicate avocatilor partilor…

GHEORGHE ILAS

 

 

3 thoughts on “Soc la Parchete! Procurorii care “sifoneaza pe surse” informatii confidentiale din dosarele aflate in lucru risca pana la 5 ani de inchisoare!

  1. Bota tii se trag clopotele. Fara sifonari si tu alti muriti de foame. Nu mai valorati doi bani. Oricum toti sustinatorii tai de la fratii cristesti si pana la labaru de grindeanu o sa plateasca pentru ca teau folosit ca pe o carpa. Poate ne spui de ce fratii cristescu au dosarele pregatite? Cred ca si bagajele facute.

  2. sa intelegem ca procurorii de la DNA si DIICOT nu-si vor mai putea aranja dosarele cu ajutorul ziaristilor corecti si obiectivi? asta e curat ghinion

Leave a Reply