EXPLOZIV! Procurorii au ridicat spagi de peste 200.000 de euro de la medicul timisorean Emil Urtila, in urma perchezitiilor din dosarul de coruptie de la universitatile din Arad! Plus lista studentilor straini care trebuiau trecuti la examen

In urma celor peste 100 de perchezitiilor efectuate, miercuri, in dosarul de coruptie “Diplome de licenta fara studii”, in care sunt vizate doua universitati din Arad, politistii au ridicat peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice. Totodata, din cele 36 de persoane cercetate pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, sase au fost retinute pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentate judecatorilor cu propunere de arestare preventiva.


Surse judiciare au declarat ca anchetatorii au gasit la medicul timisorean Emil Urtila, cadru universitar al uneia dintre cele doua universitati din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro si liste cu numele unor studenti.

Totodata, la o alta persoana au fost gasiti 81.000 de euro, in numerar. Potrivit sursei citate, peste 10.000 de euro, in numerar, au fost gasiti in masina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele doua universitati din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de ancheta au fost gasiti zeci de mii de euro.

“In urma perchezitiilor, au fost ridicati peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice utile cauzei. Pana in acest moment, sase persoane au fost retinute si urmeaza sa fie prezentate instantei, cu propunere de arestare preventiva, iar fata de alte noua s-a dispus masura controlului judiciar”, conform IGPR.

Din ancheta a reiesit ca, in cadrul unor institutii de invatamant superior, s-ar fi constituit retele infractionale din care ar fi facut parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenti la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova in mod fraudulos examenele.

“De asemenea, in acest mecanism, studenti care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei cunoscatori de limba romana, ar fi devenit la randul lor intermediari pentru alti colegi. In anumite cazuri, banii oferiti in schimbul promovarii examenelor ar fi fost lasati la puncte de schimb valutar ai caror administratori ar fi fost in relatii de prietenie cu cadrele didactice”, conform reprezentantilor Inspectoratului de Politie.

Cadrele didactice ar fi cerut si primit bani si bunuri de la studenti pentru a le oferi lucrari de licenta deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales in cazul unor studenti straini, inscrisi la grupe ce urmau cursurile in romana, fara ca acestia sa inteleaga limba.

Totodata, informaticienii institutiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenta situatiilor scolare si ar fi modificat rezultatele obtinute de unii dintre studenti ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu raspunsurile corecte, in timpul examenelor.

Intermediarii erau studenti din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi tinut evidenta celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de platitori.

Cei care si-ar fi cumparat diplomele sunt studenti tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar si italieni, cei mai multi urmand cursurile Facultatii de Stomatologie. (V.E.)

 

2 thoughts on “EXPLOZIV! Procurorii au ridicat spagi de peste 200.000 de euro de la medicul timisorean Emil Urtila, in urma perchezitiilor din dosarul de coruptie de la universitatile din Arad! Plus lista studentilor straini care trebuiau trecuti la examen

  1. Mai nea Urtila, faci misto de noi ? Pai matale le dadeai note de trecere si tot matale te intrebi cum ajungeau in anul 6 ? Eu zic sa faci un ultim gest onorabil si sa-i dai pe toti pe teava (stiu, asta-i limbaj de bulau, dar o sa te obisnuiesti cu el). Zii pe toti si poate o sa-ti speli pacatele asa.
    Cica multi sunt cam abatuti si tacuti zilele astea, cel putin asa auzii nevasta-mea pe la colegii ei de la oftalmo.

  2. Dar cum a devenit “centru international” si multiproprietar se pune? Fiscul e interesat?

Leave a Reply