MOTIVARE! Cum explica judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia achitarea exploziva a afaceristului timisorean Nikolaus Mann, dupa ce acesta fusese condamnat de instanta de fond la 15 ani de inchisoare

Curtea de Apel Alba Iulia si-a motivat decizia de achitare a omului de afaceri cu cetatenie romano-germana, Nikolaus Mann (foto 2), din Timisoara, dupa ce acesta fusese condamnat de Tribunalul Arad la nu mai putin de 15 ani de inchisoare, pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals si spalare de bani.


Desi decizia de achitare a fost pronuntat in noiembrie 2018,  magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au nevoie de aproape sase luni pentru a redacta motivarea acestui verdict exploziv, care a fost comunicat partilor abia in aprilie 2019.

In anul 2013, Nikolaus Mann a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT Timisoara sub acuzatia ca ar fi devalizat grupul de firme Aton GMBH, detinut de medicul german Lutz Mario Helmig, cu complicitatea angajatilor romani ai investitorului german, cauzand un prejudiciu de 33 de milioane de euro. In urma administrarii tuturor probelor, in iunie  2015, Tribunalul Arad a dispus condamnarea omului de afaceri la 15 ani de inchisoare

Potrivit DICOT Timisoara, Nikolaus Mann si angajatii grupului Aton ar fi pus la cale o schema de extorcare a holdingului german. Firmele lui Mann ar fi comandat si platit in avans mai multe milioane de tone de piatra de la cariera Soimos, exploatata de Aton.

Holdingul german ar fi garantat livrarea pietrei prin bilete la ordin: daca livrarea nu s-ar fi facut conform contractului, atunci grupul Aton urma sa restituie de 3 ori avansul platit. Lucru care s-a si intamplat, in sensul ca obligatiile contractuale nu au fost indeplinite de grupul german, care a devenit astfel dator firmei lui Mann. Totul cu complicitatea angajatilor Aton, au sustinut procurorii DIICOT.

In schimbul datoriilor, Mann si-ar fi insusit activele grupului: utilaje de exploatare miniera, de transport, statie de betoane.

“Se retine ca,  direct sau prin persoane interpuse si prin intermediul S.C. Euromobille S.R.L., societate pe care o controla in fapt, inculpatul Mann Nikolaus si–a insusit fara drept sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare miniera, de transport) si active ( statie de betoane) din patrimoniul partilor vatamate, prin diverse mijloace frauduloase (cu titlu de exemplu – cumparari de bunuri imobile urmate de inchiriere la un pret supraevaluat catre partea vatamata, dobandire de active la un pret subevaluat).

Membrii gruparii au intocmit facturi false cu specificatia avans piatra bruta si de stingere a sumelor astfel datorate prin emitere de bilete la ordin din partea Aton in valoare de aproximativ 75 milioane euro, in scopul crearii obligatiei de plata din partea Aton si garantarii platii prin 5 bilete la ordin semnate de inculpatul Tunea Daniel si avalizate in numele altor societati din cadrul grupului Aton, de catre inculpatii Ivanescu Lucian si Mois Cristian Florin.

In acest scop biletele la ordin au fost introduse la plata, in urma executarii silite obtinandu-se in mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de Euro, din patrimoniul partilor vatamate.

Prejudiciul total cauzat societaților comerciale din grupul ATON prin activitatea infractionala este de aproximativ 33 milioane de Euro”, au sustinut procurorii DIICOT, condusi la acea vreme de fugara Alina Bica.

Judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au concluzionat, in motivarea deciziei de achitare, ca grupul Aton nu ar fi fost prejudiciat, iar daca, totusi, investitorul german a fost pus intr-o situatie vulnerabila, ar fi doar o problema de management defectuos.

”Ca o concluzie, Curtea de Apel retine ca prin emiterea facturilor de avans piatra, urmata de refuzul executarii comenzilor de punere la dispozitie de piatra si prin emiterea biletelor la ordin de catre inculpatul Tunea Daniel (administrator al grupului Aton – n.r.) si crearea conditiilor de executare silita a acestora, s-a angajat patrimoniul si Aton Group, insa in sume inferioare celor platite in avans prin compensare de societatile beneficiare ale pietrei, pentru punerea la dispozitie a unei pietre, prestatie neexecutata, astfel ca nu s-a cauzat un prejudiciu acestor societati.

Modul apreciat nediligent in care inculpatul Tunea Daniel a acceptat sa angajeze Aton Group, ca dealtfel si ceilalti semnatari ai antecontractelor de piatra, poate fi imputat acestora, in ipoteza cauzarii unui prejudiciu societatilor, pe principiul raspunderii patrimoniale in baza contractului de management.

Insa, in conditiile in care probele administrate nu au evidentiat cauzarea unui prejudiciu si nu au oferit date care sa ateste ca operatiunile de compensare a debitelor nu au avut suport real, nu se poate retine intrunirea conditiilor de tipicitate a infractiunilor reclamate.

Asa cum s-a mentionat, demersul inculpatilor s-a constituit intr-o actiune speculativa, cu consecinta transformarii unui debit al Aton Group, in lichiditati si extragerea acestora, fara ca in concret, sa se cauzeze vreun prejudiciu celorlalte societati din grup”, au aratat judecatorii CA Alba.

Reamintim ca omul de afaceri Nikolaus Mann a fost condamnat definitiv, in 2004, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca ar fi pus la dispozitia avocatului Andrei Gherasim suma de 50.000 de euro, cu care sa mituiasca judecatori de la Inalta Curte si Tribunalul Brasov, astfel incat Mann sa castige doua procese civile. Initial, Gherasim ceruse 100.000 de euro. Procurorii DNA nu au putut proba insa ca banii ceruti de Gherasim chiar au ajuns la judecatori, insa, cu toate acestea, avocatul Gherasim a primit 4 ani de inchisoare cu executare.

De remarcat ca Andrei Gherasim este fiul lui Traian Gherasim, fost procuror general adjunct al Romaniei pe vremea lui Adrian Nastase. (V.E.)

2 thoughts on “MOTIVARE! Cum explica judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia achitarea exploziva a afaceristului timisorean Nikolaus Mann, dupa ce acesta fusese condamnat de instanta de fond la 15 ani de inchisoare

  1. Plina tara asta de gunoaie, asa zisi oameni de afaceri care au doar dosare penale pentru spaga. Astia sunt adevartii milionari ai Romaniei…cei care fura…suntem o natie de gunoaie.

  2. Pai explicația , dincolo de motivare, e in penultimul aliniat..cum s-ar spune de remarcat….
    Dacă a mers o data cu spaga de ce nu?

Leave a Reply