EXCLUSIV. O farmacista din Timisoara, la startul maratonului de la Chicago! Veronica Gavrea a participat si la maratonul de la Tokyo

La startul maratonului de la Chicago, care s-a dat in urma cu putin timp, in centrul metropolei americane, s-a aflat si o atleta din Timisoara, care are la activ participarea la mai multe competitii mondiale de anvergura.


Farmacista Veronica Gavrea, 34 de ani, a traversat oceanul si s-a alaturat celor peste 45.000 de atleti profesionisti si amatori din 100 de tari ale lumii, care vor alerga in marea cursa de la Chicago, incercand sa ajunga cu bine la linia de finish, in Grant Park.

“Este inca intuneric, aici. Nu stiu de ce organizatorii au programat startul atat de dimineata, la ora 7,20. Sunt inca la hotel, asteptam bus-ul, sa ne duca in zona startului. Nu stiu daca mai sunt si alti competitori din Romania, nu apare pe lista inscrisilor, insa este posibil sa vina unii din Canada. E aproape. Sper sa bata vantul din spate, altfel o sa regret ca nu cantaresc mai mult… Cu siguranta o sa ajung in Grant Park, desi pentru mine este o mare realizare sa alerg 42 de kilometri”, ne-a transmis Veronica Gavrea, cu o ora inainte de startul cursei.

Concurentii barbati au luat startul la ora 7,20 (15,20, ora Romaniei), iar femeile i-au urmat la doar un minut distanta, la 7,21. Spectatorii au acces in Grant Park, locul de start si de finish al maratonului, dupa un traseu care cuprinde si malul lacului Michigan, dupa ora 9,30. In 2018, nu mai putin de 44.571 de alergatori au trecut linia de sosire in parcul Grant.

De-a lungul timpului, la maratonul de la Chicago s-au stabilit patru recorduri mondiale. In 1984, Steve Jones a stabilit recordul barbatilor, cu timpul de 2:08:05, pentru ca in 1999, Khalid Khannouchi s-a imbunatateasca acest record, aducandu-l la 2:05:42. Catherine Ndereba a stabilit recordul femeilor de gen mixt la 2:18:47, in 2001, iar un an mai tarziu, in 2002, Paula Radcliffe a scazut acest timp la 2:17:18.

Maratonul de la Chicago a fost initiat, in 1977, de Michael Bilandic, primarul de atunci al metropolei americane, iar la vremea respectiva, taxa de inscriere a fost doar 5 dolari. In prezent, aceasta taxa a ajuns la peste 100 de dolari, fiind diversificata in functie de statutul atletului  si categoria la care se inscrie.

Daca in 1982, primul an cand s-au oferit premii, castigatorii au incasat 12.000 de dolari, in 2018, Mo Farah si Brigid Kosgei, care au ocupat prima treapta a podiumului la feminin si masculin, au primit din partea organizatorilor cate 100.000 de dolari.

Reamintim ca, in luna martie 2019, Veronica Gavrea a alergat si la maratonul de la Tokyo, pe care a reusit sa-l parcurga cu bine, ajungand la finish in mai putin de trei ore. (C.R.)

Leave a Reply