PERCHEZITII. Membrii din Timis ai unei retele internationale de trafic de migranti, saltati de procurorii DIICOT. Pe aceasta filiera au fost traficati aproape 600 de migranti, care au “achitat” 2 milioane de euro

Procurorii DIICOT – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au efectuat, ieri, un numar de 8 perchezitii domiciliare pe raza judetului Timis, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de migranti.


In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2014 – 2018, grupul infractional organizat cu caracter transfrontalier a actionat in mod coordonat, in scopul comiterii de infractiuni de trafic de migranti, prin organizarea deplasarilor frauduloase a cetatenilor din Irak, Iran si Siria catre state din vestul Europei.

Este vorba despre indrumarea, calauzirea, transportul, transferul si adapostirea acestora, prin tarile de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – Romania, cu destinatia finala Germania, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 2.000 euro si 20.000 euro/persoana.

Pe calea cooperarii judiciare internationale, in luna noiembrie a anului 2018, a fost incheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de ancheta formata din autoritatile judiciare din Romania, autoritatile judiciare din Germania, autoritatile judiciare din Marea Britanie si autoritatile judiciare din Ungaria.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca transporturile de migrantilor ce ajungeau pe teritoriul Romaniei, plecau din Timisoara catre tarile din vestul Europei, iar pana la destinatie calatoreau, chiar si 20 de ore, autovehicule de tip camion.

Migrantii erau ascunsi pe parcursul acestor calatorii, in interiorul remorcilor, printre marfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcursul calatoriei la mancare, apa si acces la toaleta. In anumite situatii, din cauza lipsei oxigenului, dar in ciuda temperaturilor mai scazute, migrantii preferau sa taie parti din prelata remorcii pentru a ventila spatiul in care se aflau.

La data de 13.11.2019, au fost efectuate perchezitii simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei si Romaniei, iar in urma actiunilor din tara noastra, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala au fost aduse, in vederea audierii, un numar de 4 de persoane, suspectate ca au sprijinit gruparea infractionala, pentru care s-a dispus masura retinerii pentru 24 de ore.

Acestea urmeaza sa fie prezentate in fata magistratilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

In cadrul actiunii, doi politisti romani au participat la cele 5 perchezitii efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au actionat la perchezitiile efectuate pe teritoriul tarii noastre.

In urma investigatiilor desfasurate, patru persoane(soferi) au fost deja condamnate in Germania la pedepse cuprinse intre un an si opt luni si cinci ani de inchisoare, o alta persoana a fost trimisa in judecata de autoritatile maghiare, iar liderul gruparii a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, in baza unui mandat international emis de autoritatile germane si urmeaza a fi extradat.

In acelasi timp, autoritatile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecti banuiti ca ar fi sprijinit gruparea infractionala, iar o alta persoana (membru al gruparii transfrontaliere cu atributii de organizare al transporturilor frauduloase de migranti pe segmentul Serbia – Romania, Romania – Germania a fost retinuta pe teritoriul Greciei.

In cadrul anchetei, au fost documentata activitatea infractionala a unui numar total de 36 de suspecti, care ar fi reusit sa organizeze de traficarea ilegala a 580 de migranti depistati pe teritoriile Germaniei, Ungariei si Romaniei.

Sumele de bani obtinute din desfasurarea activitatilor infractionale se ridica la aproximativ 2 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din cadrul IGPR. Actiunea a fost desfasurata cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane – Brigada Speciala de Interventie Bucuresti ”Vlad Tepes”. Suportul financiar si logistic a fost asigurat de catre Eurojust, la sediul caruia a functionat o celula operativa, pentru coordonarea activitatilor din teren si schimbul in timp real de date si informatii.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie. (V.E.)

Leave a Reply